В Черноморец притеснени: Оставаме без плаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/10709560 www.24chasa.bg
Плажът в Черноморец става все по-малък.

Искат спешна помощ от държавата за укрепване на бреговете, за да не се стигне до екокатастрофа

Жителите на Черноморец са обезпокоени, че може да останат без плаж, и биха тревога до трима министри. Причината е новопостроеното пристанище в града, което с кейовете си затваря залива до централния плаж в съседство. Така отнема пясъка му от едната страна и го трупа на другата, нанасяйки сериозни щети на ивицата. Тя вече почти е изчезнала в североизточната част на плажа, а водите са заблатени.

Затова местните жители, чийто основен поминък е туризмът, искат спешна намеса на държавата преди летния сезон.

“Зимните месеци са времето, когато можем и трябва да предприемем мерки за укрепване на брега, възстановяване на плажа и премахване на причините, довели до това положение, което застрашава туризма”, пише председателят на общинския съвет в Созопол Георги Пинелов до министъра на транспорта Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов и на земеделието Иван Иванов.

Липсата на пясък довела и до ерозия по скатовете над него, заради което жителите на Черноморец се опасяват, че може да възникнат свлачищни процеси.

Има риск те да се активират през зимата при лошите метеорологични условия и да се изсипят тонове пръст върху малкото останал пясък. Така Черноморец съвсем ще остане без плаж в навечерието на летния туристически сезон.

В писмото си до тримата министри Пинелов е поискал спешно да бъде направена оценка на щетите и качеството на изпълнение на новото пристанище, а експерти на трите ведомства да изготвят препоръки как да спрат разрушителните процеси.

Пристанището на съседния до Созопол Черноморец бе изградено по проект “Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Черноморец”, финансиран по ОП “Рибарство”, чийто управляващ орган е министерството на земеделието. Според жителите на Черноморец, ако не бъдат взети навременни мерки, проблемът ще доведе до екологична катастрофа в региона, която ще бъде сериозен удар за курортното градче.

Допълнителен проблем можело да създаде и рушащият се мост на пътния възел на входа на Черноморец, който е единствената транспортна връзка на града с останалите населени места. Ако не бъде укрепен навреме, имало опасност той да стане неизползваем и да откъсне града от света, предупредил министрите Пинелов. Зимата била най-подходящото време за рехабилитация, за да не се стигне до неприятни изненади през лятото при засиления трафик на туристи на юг от Бургас.