Шеф на кабинета и поне двама секретари търси Румен Радев (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10710321 www.24chasa.bg
Румен Радев

Началник на канцеларията се оказа най-ветровитият стол на “Дондуков” 2

Началник на кабинета и поне двама секретари ще търси за екипа си в началото на втория си мандат президентът Румен Радев.

Да намери доверен човек за поста шеф на кабинета, се оказа най-трудно за държавния глава през първите му 5 години на “Дондуков” 2, защото се смениха двама души.

В последната година длъжността неофициално се изпълняваше от главния секретар на институцията Димитър Стоянов. Той е най-верният човек на Радев в президентството, двамата са заедно от дълги години, още от авиобаза Граф Игнатиево. И двамата са завършили ВВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, макар и в различни випуски.

През януари 2017 г. началник на кабинета на Радев стана журналистът Иво Христов, който бе част от екипа на генерала в предизборната му кампания. Две години по-късно обаче Христов влезе в листата на БСП за Европарламента, бе избран и замина депутат в Брюксел. Това обаче се оказа

изненада за президента,

а съпругата му дори пусна във фейсбук пост за предателството. Днес Христов афишира привързаност и добри чувства към Радев, когото подкрепи изцяло за втория му мандат.

След него в шефския стол в кабинета на държавния глава седна политологът Калоян Методиев. Той обаче се задържа малко на “Дондуков” 2, след като през септември 2020 г. бе засечен на сбирката на БСП на Боровец, която Корнелия Нинова организира за екипа си, след като бе пряко избрана за лидер на партията. Методиев написа във фейсбук, че напуска поста си заради разминавания във вижданията си с Радев, но след това от президентството уточниха, че е уволнен. В момента Методиев е шеф на кабинета на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Поне двама нови секретари ще са нужни на президента във втория му мандат, след като остана без такива по социални политики и здравеопазване и по сигурност и отбрана. Първият пост се заемаше от Гълъб Донев. Той бе вицепремиер и социален министър в двете служебни правителства миналата година, а след края им

Донев не се е върнал на “Дондуков” 2,

става видно от сайта на държавния глава.

Секретар по сигурност и отбрана пък беше Стефан Янев, който оглави двата служебни кабинета, а в настоящото редовно правителство е военен министър.

Постовете си се очаква да запазят останалите секретари и съветници на президента, които са част от последния му екип. (Кои са те - виж инфографиката.)

Първата, която си тръгна от първия екип на Радев още през 2017 г., беше Елена Йончева. Журналистката бе назначена за секретар по връзките с медиите през януари 2017 г., но месец по-късно напусна. След това стана депутат от групата на БСП в 44-ото НС, а през 2019 г. оглави листата на левицата за ЕП и стана евродепутат.

В началото на миналата година пък секретарят му по външна политика Николай Милков бе назначен за посланик в Париж.

Секретар на Радев и до днес продължава да е Пламен Узунов, който бе арестуван след акция на прокуратурата на 9 юли 2020 г. по обвинение в търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Акцията на прокуратурата на “Дондуков” 2 стана повод за протестите от лятото на 2020 г. През февруари 2021 г. Пловдивският апелативен съд постанови ареста на Узунов за незаконен.