След като стотици дариха кръв за блъснатата от автобус Алекс, във фейсбук зоват за още - за тромбоцити

https://www.24chasa.bg/novini/article/10710559 www.24chasa.bg
Стотици чакат на опашка пред Националния център по трансдифузионна хематология в неделя заради 17-годишната Алекс. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Викали извънредно медицински сестри заради неочаквания наплив

Момичето остава в критично състояние, ще му правят серия от операции

Стотици чакаха часове на опашка при минус 5 градуса, за да дарят кръв за блъснатата от автобус 17-годишна Александра Нинова.

Момичето пострада при пътния инцидент в петък вечер, а в събота от болницата разпространиха призив за дарители от кръвна група А+, без да споменават конкретно името на пострадалата.

По същото време във фейсбук хиляди потребители споделиха постове на близки на семейството на Александра Нинова. Вълната от желаещи доведе до струпване на кръводарители пред Националния център по трансфузионна хематология в София. Дори работното време до 15,30 беше удължено, докато има желаещи. Резултатът от акцията на съпричастност е впечатляващ - за няколко часа е дарена предостатъчно кръв за Александра, а с останалата ще се спасяват и други човешки животи в “Пирогов”.

До неделя вечерта състоянието на Александра остана тежко. Тя е с много травми по тялото. Предстоят

серия от

операции за

спасяване на

живота му и за

възстановяването

Докато новината за успешната благородна кауза обиколи интернет, от танцовия ансамбъл, чийто член е Александра, разпространиха втори призив, този път за дарение на тромбоцити в понеделник.

Тромбоцитите се извличат по специфичен начин от дарена кръв и се изработват до обяд, като изрично трябва да се посочи, че е точно за това. Дарителите на кръв за тромбоцити могат да го направят във всеки център в София само между 8 и 10 ч.

Катастрофата става в петък вечерта, малко след 20 ч. Александра Нинова чака да пресече кръстовището на булевардите “Царица Йоана” и “Добринова скала” в кв. “Люлин”. В същото време автобус 111 завива вдясно от първия към втория булевард. Светофарът пуска както колите за направо и надясно, така и пешеходците. Вече направил завоя, шофьорът на автобуса чува удар в задната част и спира. Обажда се за инцидента. Линейката и полицията пристигат за 10 минути. Удареното момиче е в тежко състояние и е откарано в “Пирогов”. За инцидента се води разследване и още не е ясно кой е нарушил правилата за движение.

Александра Нинова учи в Софийската математическа гимназия. Посещава школа по народни танци. Любител на природата. Новината за инцидента и тежкото състояние на момичето бързо се разпространи във фейсбук. Призивите за кръводаряване от “Пирогов” и близките ѝ дадоха резултат и още в неделя сутринта стотици доброволци се наредиха на опашка, за да помогнат.

Напливът

от желаещи

трогна хиляди

във фейсбук

Много от тях съжаляват, че не могат да дадат кръв заради различни заболявания или защото скоро са го правили. Други се оправдават, че са с различна от нужната на детето кръвна група, но всички благодарят на тези, които чакаха часове.

Въпреки опашката заради случая с Александра нито един доброволец не се е отказал да дари кръв. Въпреки че дежурният лекар е съобщил в ранния следобед, че кръвта за момичето е предостатъчно. В отделни случаи хора споделят, че са връщани заради сезонния грип. Заради наплива от хора в неделя извънредно са извикани още медицински сестри.

Състоянието на Александра остана критично в неделя вечерта.