СЗО ще разгледа кандидатурата на досегашния шеф за нов мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10711463 www.24chasa.bg
Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: Ройтерс

Изпълнителният съвет на Световната здравна организация (СЗО) ще разгледа на започващата си днес в Женева 150-а сесия кандидатурата на досегашния ръководител на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус за нов мандат от пет години, предаде ТАСС, съобщи БТА. 

Сесията на изпълнителния съвет ще продължи до 29 януари.

Генералният директор на СЗО е главният административен и технически ръководител на СЗО, който упражнява контрол върху международната й дейност в сферата на здравеопазването.

Тедрос Аданом Гебрейесус, който стана генерален директор на СЗО през 2017 г., е единственият кандидат за ръководната позиция. В съответствие с устава на СЗО генералният директор се назначава на сесията на Световната здравна асамблея по предложение на изпълнителния съвет, който извършва първоначално разглеждане на кандидатурата. Именно такова първоначално разглеждане на кандидатурата ще бъде направено в рамките на сесията на съвета тази седмица.

Планира се ежегодната сесия на Световната здравна асамблея да бъде проведена през май. Световната здравна асамблея е висшият ръководен орган на СЗО, аналог на Общото събрание на Организацията на обединените нации.