Буяр Османи: България и С. Македония трябва да свържат бизнес и университети

https://www.24chasa.bg/novini/article/10711522 www.24chasa.bg
Министър Буяр Османи.

"Нашите отношения не може да се основават само на политическия договор, но и на слоеве на обществото. Ако свържем бизнеса и университетите в една мрежа, дори политическата работа да се наруши, тогава всичко останало ще остане в една връзка."

Това заяви министърът на външните работи Буяр Османи в интервю за bTV. Според първия македонски дипломат обществото не бяга от темата за репресираните българи по времето на югославския режим.

"Мисля, че беше отлично послание, че в първия работен ден на  нашето ново правителство се състоя първото посещение на вашия премиер тук, което има и символика, има и същина. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, но същината е, че в една позитивна, конструктивна атмосфера, в атмосфера на лично доверие, се създаде платформа за продължаване на разговорите", каза още той.

По думите му историческата комисия между България и Северна Македония спира работата си, когато спре и динамика в отношенията между двете държави. "В момента, когато климатът се влоши, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците", каза още той и предложи страната ни да последва опита на македонците, които вече са сменили двама от своите членове на комисията.

По думите му няма причина да не може в конституцията да се запише която и да е етническа общност и да се интегрира, "но и да покаже отговорност и лоялност към държавата."

"Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите станат част него", каза още той.

Все още няма име на посланика, който Скопие ще прати в София. Очаква се това да се случи съвсем скоро. "Имаме идеи и размисли по темата, надявам се че в следващите дни аз като министър ще направя предложение", добави Османи.

"През 2006 г. нашият парламент излезе с декларация извинение към семействата на жертвите на комунизма, сега сме готови да превърнем декларацията в позиция на независимата държава Северна Македония, както и други практични аспекти - достъпът до архивите и след това отварянето на индивидуалните случаи, доколкото има потребност да се разговаря за тях, а защо не и да се процесуира, доколкото има законова възможност за това", каза още той  и допълни, че македонското общество не бяга от темата и македонските политици са готови да се започне този процес.