НИМХ с отворено писмо до премиера Петков: Защо ни прехвърлят към МОСВ?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10711693 www.24chasa.bg
Кирил Петков. СНИМКА: АРХИВ

Отворено писмо, адресирано до министър-председателя Кирил Петков, изпратиха до медиите от Националния институт по метеорология и хидрология.

Ето пълния текст на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

Ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) имаме следните въпроси към Вас:

1. Защо Правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г, въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН?

2. Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ?

3. Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?

4. Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване? (http://weather.bg/stenograma30.12.2021.pdf и http://weather.bg/pismo06.01.2022.pdf)

5. Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?

6. Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“?