Активистки искат Йозеф Ратцингер да не използва папското си име Бенедикт XVI

https://www.24chasa.bg/novini/article/10711811 www.24chasa.bg
Йозеф Ратцингер, по това време папа Бенедикт XVI, с брат си Георг Ратцингер през 2008 г. СНИМКА: Ройтерс

Феминистки активистки призоваха почетния папа Йозеф Ратцингер да спре да използва папското си име Бенедикт XVI след разкриването на случаи на сексуални посегателства срещу малолетни в южната германска провинция Бавария, съобщи ДПА, предава БТА. 

"Очакваме Йозеф Ратцингер да се въздържа от използването на името си като папа и свързаните с него титли и инсигнии", поиска феминистката инициатива "Мария 2.0".

Активистките обвиняват Ратцингер, че в качеството си на архиепископ, по времето, за което става дума, е омаловажил сексуалните посегателства над малолетни "по един почти нагъл начин".

Ратцингер ръководи архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг от 1977 до 1982 г., след това става кардинал и накрая поема папския престол.

В доклад, поръчан от самата архиепископия, се стига до заключението, че в продължение на десетилетия случаите на сексуални посегателства в епархията не са били разглеждани по подходящ начин.

В доклада се говори за поне 497 жертви и 235 вероятни извършители, но се предполага, че има значително по-голям брой неразкрити случаи.

Регионалните църковни лидери бяха критикувани, че очевидно на първо място са поставяли действията за защита на клерикалната система, вместо да проявят съпричастност към отделните жертви на посегателства.

Вече 94-годишен, Ратцингер е обвинен, че поне в четири случая не е направил нищо. Той отрече обвиненията в изявление в своя защита.

Бившият архиепископ Фридрих Ветер също е обвинен лично в неправомерно поведение в няколко случая, както и настоящият архиепископ, кардинал Райнхард Маркс.

"Този доклад не трябва да остане без последствия за архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг, но също и за Католическата църква като цяло", твърди инициативата "Мария 2.0".