Кораб на НАСА оцеля след прашна буря на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/10712421 www.24chasa.bg

Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА успешно възвърна функциите си, след като беше включен на безопасен режим заради силна прашна буря на Марс, съобщи сайтът Спейс, цитиран от БТА.

Захранваният със слънчева светлина апарат трябваше да намали работата си на 7 януари, за да пести енергия. Той вече се върна към "по-нормална дейност", но научни изследвания ще започне, когато има достатъчно енергия.

НАСА очакваше "ИнСайт" да е в безопасен режим само седмица. Намалялото захранване може да е проблем за научната дейност на апарата и през следващите месеци.

"ИнСайт" е на Марс от 2018 г. Апаратът вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели. Миналата година инженерите успяха да почистят единия с роботизираната ръка, но с намаляването на енергията тази процедура става по-трудна. Това може да сложи край на мисията тази година.

Марс достигна най-голямото си разстояние по орбитата си от Слънцето миналата година.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда. "ИнСайт" направи множество невероятни снимки и открития. През април 2019 г. апаратът регистрира за първи път трус на Червената планета.