Първият ски-робот в Китай премина с отличие тестовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/10713236 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Шесткрак ски-робот успя да достигне скорост от над 36 км/ч на дълга 400 м снежна писта по време на тестове в град Шънян, провинция Ляонин, предаде радио Китай.

Роботът, изработен от шанхайския университет Дзяотун, прилича на куче с два допълнителни крайника, държащи щеките. Той е извършил различни маневри по време на тестовете, като засилване, обръщане, спиране и избягване на препятствия.

Гао Фън, професор по машинно инженерство и ръководител на екипа, каза, че проектът е стартирал през март миналата година с подкрепата на Министерството на науката и технологиите, като част от плана за „Високотехнологични Зимни игри“.

„Ние сме един от институтите, които участваха в изследването на биоморфни роботи, когато беше включено в Държавния план за развитие на високите технологии“, каза Гао.

Роботът демонстрира много пробиви в ключови алгоритми и може да планира свой собствен ски маршрут, използвайки технологии като интелигентно възприятие и спирачен контрол. Той може да се управлява дистанционно от двама души от 2 километра разстояние.

Едно от бъдещите приложения на ски-робота ще бъде планински патрул и операции по спасяване в снежни райони, каза професорът.