Борисов: Можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10715059 www.24chasa.bg

ГЕРБ внася искане за извънредно заседание на парламента във връзка със ситуацията в Източна Европа

"Давано ли е, искано ли е разрешение за разполагане на съюзническа техника на българска територия", попита бившият премиер  Бойко Борисов на днешното извънредно събиране на журналисти в централата на партия ГЕРБ във връзка с ескалацията на конфликта между НАТО и Русия и изпратените допълнителни подкрепления в Източна Европа от страна на Алианса.           

"От чуждите разбираме за всичко това. Логичен е въпросът: когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия. Дали, кой и как? Защото до този момент сме чули три изявления на Кирил Петков, на външния министър - остро, на военния - уклончиво", обяви Борисов днес.       

Той поиска много по-активна политика на правителството.

"Какво е по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за бойни действия на 300-400 километра от България. На последно място е газът", каза още той.

"И в този момент моят астрален близнак - президентът на Румъния свика КСНС. Ние не знаем какво се случва.

Можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва", изрази недоволството си Бойко Борисов.

Той изтъкна, че темата е толкова сериозна. И нас пряко ни засяга.                         

На брифинга се разбра, че от ГЕРБ внасят 59 подписа на народни представители при необходими 48, за извънредно заседание на парламента. То би могло да се проведе когато управляващите искат, обясни Борисов. "Може и утре, но най-добре още днес".

"НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, да бъдем по-единни отвсякога и да отстояваме нашите интереси, да защитаваме нашата сигурност", добави лидерът на ГЕРБ.

"Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО значи бойна готовности за нас. Какво правим ние? Правим се, че няма проблем, не го забелязваме, не участваме в решението? Тотална международна изолация", съобщи Бойко Борисов.