Кирил Петков посрещна премиера на Северна Македония с официална церемония (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10716274 www.24chasa.bg

Министър-председателят Кирил Петков посрещна премиера на Северна Македония  Димитър Ковачевски с официална церемония на столичния площад „Св. Александър Невски“. Двамата премиери положиха след това венци пред Паметника на Незнайния воин, съпроводени след това от тържествения марш "Тих бял Дунав".

После те поднесоха цветя пред паметника на светите благя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Двамата министър-председатели откриха и офис на Македонската информационна агенция в сградата на Македонския културно-информационен център в София.
По-късно министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Петков показа на колегата си лекционната зала в ректората на университета, популярна като „Харвардската аудитория“. Двамата премиери изразиха мнение, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето.

В рамките на двудневната визита ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави утре.

В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

Паралелно с това са предвидени заседания на новосформираните работни групи в различни области, а среща ще имат и съпредседателите на съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси.

От страна на българското правителство беше изразена надежда двете посещения да се превърнат в ключова стъпка за утвърждаването на диалога между София и Скопие.