Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

https://www.24chasa.bg/novini/article/10716335 www.24chasa.bg

Германската икономика вероятно се е свила през четвъртото тримесечие, тъй като производственият сектор е бил затруднен от нарушените вериги за доставки, а потреблението - от новите ограничения, свързани с коронавируса, съобщи в месечния си доклад германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), цитирана от Ройтерс, предава бта.

Растежът на най-голямата европейска икономика се забави през есента, след като недостигът в снабдяването и нарушените вериги за доставка в морския транспорт сложиха спирачка на огромния й промишлен сектор, докато потреблението устоя относително добре.

Към края на годината обаче домакинските разходи пострадаха от безпокойствата, породени от варианта Омикрон, принудил някои предприятия да възобновят ограниченията на дейността си.

Това се е отразило особено на сектора на услугите, най-вече през декември, отбелязва Бундесбанк. Според нея германският БВП вероятно леко е спаднал през последното тримесечие на 2021 г.

Перспективите за тази година изглежда се проясняват благодарение на силния растеж на промишленото производство, благодарение на намаляването на затрудненията с веригите за доставки при предлагането. През януари производствената дейност е достигнала най-високо равнище от пет месеца, според последните индекси Пи Ем Ай (PMI) на мениджърите по доставките.

Перспективите за инфлацията обаче могат да закъснеят с подобрението си, допълва Бундесбанк, като предупреждава, че нарастването на цените ще остане изключително голямо в началото на 2022 г. заради скока на цените на енергията и проблема с доставките.

През декември инфлацията в Германия достигна 5,7 на сто и Бундесбанк очаква тя да надвишава целта от 2 процента на Европейската централна банка (ЕЦБ) поне до 2024 г.