Министър Денков: Процентът на заразени учители не е малък

https://www.24chasa.bg/novini/article/10717085 www.24chasa.bg
Министърът на образованието акад. Николай Денков

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира ковид-учениците, тестовете в клас и предстоящите ваканции. От днес във всички сгради на Министерството на образованието се влиза със зелен сертификат. Ето какво заяви по темата министърът.

"Ако някой служител не е преболедувал или не е ваксиниран, може да влезе в сградата с ПСР-тест или бърз антигенен тест, няма проблем. Това си е работа на служителя. Предупредили сме много отдавна, че ще въведем зеления сертификат. Не е коректно, щом сме задължили учителите да минат на този безопасен режим, в администрацията да не изпълняваме подобни задължения. Не затрудняваме достъпа на гражданите, на определено място могат да си поставят въпросите и да си оставят документите, без да имат сертификат", увери Денков в предаването "Лице в лице" по бТВ. Той изнесе и някои цифри относно заболеваемостта в училищата.

"Действително има голямо разнообразие в страната. Някои области са засегнати много по-тежко от други. Диагностицирани с Ковид-19 учители средно е 5,18% за страната. Най-много са в Благоевград, където са 9,78%. Най-малко са в Търговище - 1,56%. За учениците - средно са 1,98%. Най-много са в София-град - 3,5%, а най-малко в Кърджали - 0,3%. Решенията на национално ниво да затваряме училищата в момента не са подходящи. Търсим решения на ниво области и общини. Важно е как се променят тези числа. Вероятно през тази седмица ще имаме много високи рекордни стойности. Здравните власти следят има ли налични легла. Решенията за преминаване в една или друга форма на обучение се вземат от здравните власти. Това, което помагаме ние, е да кажем кои класове да влазят в час, другите да останат онлайн. Има диалог в това отношение. От наша гледна точка е добре да останат 1-4 клас колкото може по-дълго време в училище. Препоръчваме 7, 10 и 12 клас да останат по-дълго, защото имат изпити. Но да се разредят паралелките, да се затворят цели общини, това си е решение на здравните власти", заяви Денков.

"Процентът на болните учители не е малък. Когато има повече от няколко заразени учители в едно средно голямо училище, вече не може да се организира и процесът", добави образователният министър. Той разкри, че ваксинираните учители са 48,3%. От учениците в гимназиален етап общо ваксинирани са 9,23%. В София и големите градове този процент е по-голям. От гимназистите общо са преболедували близо 8%.

"Вече имаме тестове и за първата седмица след междусрочната ваканция за 7 февруари. подредили сме системата, за да стартираме присъствено, ако се пречупи вълната. Нашата цел беше присъствено да завърши първи срок. Не не се получи, защото вълната тръгна по-рано, отколкото беше предсказано. Ще стоят проблемите с наваксването на материала. Много лесно търсим виновни. Истината е, че от две години и половина се намираме в изключително извънредна ситуация. Виждаме колко много жертви има. Въпросът е ние да направим най-доброто в тази трудна ситуация, в която се намираме. Бюджетът по отношение на образователната система изглежда много добре. Имаме увеличение в средствата за заплати, за издръжка, също така някои допълнителни средства по отношение на професионалното образование, извъкласни дейности в сферата на спорта и изкуствата. Във висшето образование също са изпълнени ангажиментите, които бяха поети. Има известен дефицит в средствата за наука", добави Денков. Той коментира и дали има обща фондация с премиера Кирил Петков.

"Тази фондация работеше практически с доброволния труд на всички преподаватели в нея. Материалната база, апартурата, която беше поставена в лабораториите, свързани с Биологическия факултет, бяха по някои от проектите. Това няма отношение към преподаването. Аз самият съм включен в преподаването на курсове по иновации и предприемачество за студенти по химия, физия, фармация, медицина. Единствените средства са по отношение на тази материална база. Но курсовете се водят от лектори безплатно и безвъзмездно. В момента нямаме време да водим лекциите. Конфликт на интереси би имало, ако ние вземаме пари", увери Денков.