Атанас Зафиров: ГЕРБ нагнетява напрежението около ситуацията в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10717226 www.24chasa.bg
Атанас Зафиров. Кадър БНТ.

Нямам покана за утрешното заседание на Съвета по сигурността, който свиква премиерът. Фактът, че не са поканени председатели на ресорни комисии показва, че не бива да се всява излишно напрежение. На заседанието на комисията по отбрана, което предстои утре, на което ще присъства и министърът на отбраната, могат да бъдат зададени всички въпроси и ще бъдат получени всички отговори, които явно вълнуват опозицията. Нагнетяването на напрежението тръгна от ГЕРБ. Ситуацията на напрежение е леко преувеличена. Знаете, че преговорите между НАТО и Русия вървят и в момента, аз самият очаквам ползотворното им развитие. 

Това каза председателят на комисията по отбрана в парламента Атанас Зафиров в предаването "Още от деня" по БНТ.

И преди се е случвало съюзнически самолети да участват съвместно с българските военно-въздушни сили в мисията „Air Policing”.Става въпрос за едно рутинно участие в единствената бойна мисия, която се изпълнява на територията на България. Тя включва охрана на съюзното въздушно пространство на югоизточния фланг на НАТО. Това е нормална ротация на нещо, което се е случвало и преди", категоричен бе той за очакваните у нас военни самолети от Испания и Нидерландия. "И на Борисов ще му се налага да отговаря тепърва защо българските ВВС не могат да участват сами в такава мисия", добави Зафиров.

Той подчерта, че в България няма съюзни войски на НАТО, а има център за кризи и аварии и кордационен център на НАТО."Дълбоко съм убеден, че до война в Украйна няма да се стигне", заяви той.