Бай Фидос недоволен от увеличението на пенсията - 78 ст. за година трудов стаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/10719009 www.24chasa.bg

Бащата на Искра Фидосова - депутатка в 41-ото НС от ГЕРБ, предлага своя система за пенсиите, за да имало справедливост

Да, такава е реалната действителност, казва за „24 часа“ 78- годишният Бай Фидос Искренов Симеонов. Той е бил две години в казармата, след това работил в РЕМ завода в град Брусарци и 10 години в завода за подова керамика в Монтана. Бай Фидос е баща на бившата шефка на Правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова. Сега тя е нотариус и е доста заможна, но бай Фидос държи да получава достойна пенсия.
Дядото изчислил, че една година трудов стаж струва 78 стотинки и непрекъснато разсъждава за пенсионната система:
„Как е у нас?- Чака се от 5 до 35 години, за да се почувства справедлива ли е пенсионната система. Да, ама не ?! За съжаление много не я дочакаха не голямата, а малката справедливост едни обещаваха в началото на мандата, други в края, всички са еднакви. Повечето правеха кръпки и изяви пред медиите. Една дама делеше сирачетата на „бедни“ и „богати“. Разлика между бивши и днешни управляващи няма. Те не правеха разлика между бедни и заможни пенсионери. Солидарност за всички и еднакъв коефициент и помощи от 120 лева. Един човек, независимо каква позиция заема в управлението, може да прави разлика кога върши добри и лоши дела. По този критерий да се оценяват призоваваме социалното министерство, НОИ , парламентът, социалната комисия да чуят гласа на пенсионера. Доходите трябва да изпреварват цените, а не след дъжд-чадър. Системата не е объркана, а сбъркана и това е унизително за хората от третата възраст. С преизчисляването от 25.12. 2021 година 1 200 000 пенсионери са оставени на първата спирка да очакват разпореждане следващо за преизчисляване на пенсиите по нов модел и да си тананикат. Аз чакам, чакам - неизвестно . Имат думата математиците да изчислят. На едни пенсиите растат със 70 лева , на други додават колкото недостига -1 лев, 10 лв. , 50 лв. до 370 лв. по новата пенсионна система и тя е по член 70 система на догаждане . Хората искат лична сметка , лична пенсия, а не добавка, надбавка, спокойни старини!, Някои обаче не получават нищо. Разпореждането за преизчисляване не е такова просто начисляване. Тези, които по закон са пенсионирани с 20 години трудов стаж получават в пъти повече, отколкото тези с 40- 50 години осигуровки. Това не е нито увеличение, нито актуализация . Много, които имат 370 лева пенсия имат трудов стаж 40- 45 години. Какво ще им кажете? Има и такива, които с трудов стаж 10-20 години също получават 370 лева. Системата е държавна политика и да си поемат негативите . Това справедливо ли е ? Можеше при изчисляването от 25.12. 2021 коефициентът 1.050 да стане 1,11 за пенсиите до 400 лева . Пари има, след като давате еднаква сума от 120 лева на тези под сиромашкия праг и на тези, които получават тавана. Това справедливост ли е ? Когато са работели -големи заплати, а сега високи пенсии. Не се отнася за работа в производството. Коефициентът 1,050 можеше да остане при база 2018 година.
При една и съща работа са внасяни осигуровки според изискванията на сегашните пенсионери взимаш два пъти повече. Големите и малките пенсии нямат свещи. Налични пари . Взимаме от една каса само че с различни прибори-черпак и лъжица?! От 1.07 се очакват 6% -добре, но по Швейцарското правило. То няма почва у нас. Все едно на ябълково дърво да присадиш чушка. Говорят средно с 35 лева Да, ама не! Малките 22 лева, големи 84 лева. Манипулативни изказвания. Има две възможности.
Първата еднократна актуализация на всички пенсии с размер 0,9 % до 0,01% върху трудовия стаж, Разчетът е правен преди 4 години, но никой не прояви интерес? Това трябваше да стане преди 5 години.
Разделят пенсионерите на три групи -А,Б,В
Първа група с размер 1000 до 1500 лева -1% примерно
Втора група от 500 до 1000 лева -1,5%
Трета група до 500 лева – 3 %
Всяка година да се залага различен процент и когато разликата спадне под 100 % между първа и трета група -еднакъв коефициент. Имаше приет закон навършилите пенсионна възраст от МВР , пожарна да работят 3 години с цяла заплата и пълна пенсия.
Депутатите първата година 50%, 16,6%, 16,6% ,четвъртата-16,8%
Пенсионната система май заприлича на лотарийна!
Пенсионната сиситема, обвързана с Европейската борса!
За 42 години и трудов стаж получих 78 стотинки уважение. За година има за половин кифла или две кокоши яйца ама не „еко“ . С преизчисленията от 25.12. 21 година математиците да изчислят колко ще струва потребителската кошница!
Браво, социалисти!, възкликва Бай Фидос.