Експерти: Пряка заплаха за България в близките дни няма, но всяка пукнатина в коалицията ще се използва от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10719458 www.24chasa.bg
Милен Керемедчиев СНИМКА: 24 часа

Пряка заплаха за националната ни сигурност няма в близките дни или седмици, но в следващите няколко месеца се очаква това като степен на застрашеност, затова започва надграждане на нашата отбрана. Това заяви бившият зам.-министър и дипломат Милен Керемедчиев пред Нова тв. Той, бившият военен министър и експерт по сигурността Велизар Шаламанов и журналистът Чавдар Стефанов коментираха напрежението между НАТО и Русия и разполагането на нови въоръжения на Алианса на наша територия.

Добре е, че премиерът свика Съвета за сигурност, коментираха експертите. Но съгласието трябва да бъде постигнато и на ниво коалиция, да има експертни разговори, защото всяка пукнатина в тази коалиция ще бъде използвана от службите на Русия, защото слаба България означава слаб източен фланг на НАТО, предупреди Велизар Шамаланов. Очакваме много сериозни решения от страната на НАТО, съгласувани с ЕС, каза той.

Пукнатина е разминаването в позициите на премиера Кирил Петков и военния министър на отбраната Стефан Янев, тя трябва да се изглади, каза Керемедчиев. Трябва да излезем с единно становище, никакво разногласие, защото това ще се използва от всички наши противници, предупреди той.

Силите на НАТО не са чужди войски, след като парламентът е ратифицирал Северноатлантическия договор, цитира решение на Конституционния съд той. Разрешението за пребиваване на войски и техника на Алианса можело да се даде от МС.

Това е един от часовете на истината, тъй като България, като член на НАТО, трябва да е подготвена за подобна ситуация. Освен охрана, ние имаме задължения към този Алианс, коментира Чавдар Стефанов.

Ако има нова техника и нови части в България, те определено ще бъдат с възспираща роля.

Русия в момента не разполага с капацитета за мащабни бойни действия. Но предстои учение в Беларус, където ще бъдат дислоцирани най-модерните сили на Русия. Тоест действията на НАТО са последващи на действията на Русия. обясни Керемедчиев.

Русия отправи ултиматум на НАТО да се изтегли в границите си отпреди 1997 г., затова ние имаме пълното право да възстановяваме силите тук. Тези сили са отбранителни. Но България има сериозен риск и това трябва да се обсъди на Съвета по сигурността днес - ако наистина в Донецк и Дуганск има български граждани, които са част от незаконните формирования, които са на страната на бунтовниците, предупреди още Шамаланов. Според него България силно трябва да помисли върху работата на контраразузнаването си, защото има руски граждани в поделения тук и във фирми, свързани със сигурността.

Риск е също, че в Украйна има над 250 хиляди наши сънародници, допълни Стефанов.

България е много важна за интересите на Русия и русофилите тук използват това, за да създават напрежение, каза още Керемедчиев.

Нашата реакция трябва да е укрепване и поне временен институционален център за оценяване на всички хибридни заплахи към България, коментира Шаламанов.

В момента Руската федерация не прави нищо друго, освен да се свива в себе си като една обсадена крепост, допълни Стефанов.