Кирил Петков: Самолетите и корабите, които идват, не са извънредна ситуация (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10719542 www.24chasa.bg

Корабите и самолетите, които идват, не са извънредна ситуация. През 2016 г. се взе решение за засилен air policing на НАТО, това е в негово продължение. Това каза премиерът Кирил Петков по повод самолетите и корабите, които ще пристигнат у нас от Испания и Нидерландия.

Министър-председателят направи изявлението си пред медиите минути преди началото на съвместното заседание с правителството на РСМ в резиденция "Бояна".

Задачата на днешната среща е да се анализира обстановката и да дадем препоръки за утрешното заседание на Министерския съвет, коментира премиерът за срещата на съвета по сигурност днес.

Кирил Петков СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кирил Петков СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

 Днес, свиквайки шефовете на служби, ще обсъдим ситуацията. В този момент мисля, че съветът по сигурност е абсолютно достатъчен и препоръката, с която ще излезем, ще я обсъдим и в парламента. Българската общественост ще е запозната с позицията, няма да има изненади, обеща той.

За да не казваме неща преди съвета, нека чуем всички служби. Искам да чуя всичките им мнения, да вземем общи решения. Минаваме абсолютно институционално. Напрежението се вдига, всички го виждаме, но не бих казал, че в момента дрънчи на война. Искаме деескалация, ще бъдем конструктивен партньор на НАТО и ЕС, продължи Петков.

Сигурен съм, че ще вземем най-отговорната национална позиция, ще бъде базирана на пълен анализ на всичките ни служби. Най-важното за нас е да сме сигурни, че решенията ни са национално-отговорни, каза още той. И призова политиците да не се упражняват за политика, а решенията да се вземат върху анализи, а не пиар кампании.

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна, че днес Съветът по сигурността ще излезе с препоръки към Министерския съвет, след което правителственото решение ще бъде обсъдено и в Народното събрание. Българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия, няма да има изненади, категоричен беше премиерът Петков и изтъкна значението на институционалния подход по темата. Министър-председателят Кирил Петков беше категоричен, че българският интерес е за деескалация на напрежението и добави, че страната ни ще продължава да бъде конструктивен партньор в рамките на НАТО и ЕС.