Швейцария съди бивш топ банкер за измами и присвояване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10719610 www.24chasa.bg
Цюрих, Швейцария СНИМКА: Пиксабей

Бивш "банкер на годината" се изправя днес през съд в Цюрих, за да отговаря по няколко обвинения, включително за измами и присвояване, в рамките на крайно рядък за швейцарския финансов сектор процес, предаде Ройтерс.

Пред магистратите се изправя Пиерен Винченц, бивш главен изпълнителен директор на "Райфайзен Швейцария" (Raiffeisen Switzerland). Заедно с още шестима души той е обвинен и за нелоялно управление и подправяне на документи, пише БТА. Делото е свързано със серия придобивания и продажби от времето, когато Винченц е бил начело на банката. Той и другите обвиняеми отричат да са извършили нещо нередно.
Изслушванията по делото бяха преместени от местен съд в сградата на Народния театър в Цюрих поради големия обществен интерес. През 2014 г. Винченц беше обявен за "банкер на годината" в Швейцария от списание "Биланц".
Прокуратурата търси близо 70 милиона швейцарски франка (77 милиона долара) от седемте обвиняеми под формата на средства и активи, както и настоява да им бъдат наложени финансови наказания и затвор от 2 до 6 години.
Обвинението е взело на прицел и заеми, отпускани на Винченц, както и разходи от неговата служебна кредитна карта, включващи близо 200 000 франка, похарчени в стриптийз клубове, и 100 000 франка за частно пътуване.
Съставена от независими търговски клонове, "Райфайзен" е третата по големина банкова група в Швейцария. През 2018 г., Финансовият надзорен орган на страната (FINMA) обаче откри "сериозни недостатъци" в работата на банката, включително конфликти на интереси и неадекватен надзор в рамките на разследване, свързано с обвинения в измама Винченц.
В края на 2017 г. FINMA прекрати производството срещу Винченц, след като той подаде оставка от всички изпълнителни ръководни позиции и обеща да не поема подобни в бъдеще. Швейцарската прокуратура обаче започна ново разследване и през 2018 г. Винченц беше задържан в ареста за три месеца и половина.
"Райфайзен" отказва коментари по делото и посочва единствено, че става дума за частен случай. Срещу самата банка няма повдигнати обвинения и тя твърди, че е подобрила значително корпоративното си управление след проверката от страна на FINMA.