След 5-дневна стачка работещите в градския транспорт в Букурещ подновиха работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10719776 www.24chasa.bg
Букурещ снимка pixabay

Служителите на компанията за градски транспорт в Букурещ прекратиха протестните действия и подновиха работа след петдневна стачка, която блокира движението на автобуси, трамваи и тролеи в румънската столица, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Близо 1400 превозни средства на градския транспорт се движат тази сутрин в Букурещ.
Прекратяването на протеста бе обявено тази сутрин от синдиката след началото на работното време. Решението дойде след преговори снощи в кметството на Букурещ, които завършиха без постигане на споразумение. През нощта обаче синдикалистите стигнаха до извода, че имат мотиви да се откажат от протеста, който остави столицата без наземен обществен транспорт.
Стачката започна в четвъртък миналата седмица заради недоволството на работещите, че исканията им за увеличаване на възнагражденията не са изпълнени. Председателят на синдиката на служителите Василе Петрариу каза, че първото условие за възобновяване на работата е уволнението на ръководителя на транспортната компания.
Днес синдикатът обяви, че е решил да прекрати протеста, тъй като причинява сериозни вреди на гражданите в работни дни. До решението се е стигнало, след като членовете на Управителния съвет на компанията за градски транспорт са обещали да анализират исканията на работещите и след като за днес бе насрочена среща с парламентарна делегация, на която да бъде направен анализ на проблемите в компанията.
Синдикатът на превозвачите в Букурещ ще продължи действията, насочени към разрешаване на проблемите на шофьорите от градския транспорт, обещават още от профсъюза.
Директорът на компанията за градски транспорт в Букурещ Адриан Криц заяви вчера, че стачката е причинила загуби от 4,8 милиона леи (около 971 000 евро) на ден на дружеството.