Египет намалява възрастта за ваксинация срещу COVID на 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/10719878 www.24chasa.bg
Ковид-19 СНИМКА: Пиксабей

Минималната възраст за имунизация срещу COVID-19 се намалява на 5 години, обяви говорителят на Министерството на здравеопазването на Египет Хосам Абдел Гафар, съобщи онлайн изданието "Дейли нюз Иджипт". Той добави, че са проведени допълнителни клинични изследвания, за да се потвърди безопасността и ефективността на ваксините за деца, пише БТА.

През ноември миналата година египетските власти включиха във ваксинационната кампания възрастовата група от 12 до 18 години. До момента 1,7 милиона дози са поставени на младежи между 15 и 18 години, а 206 000 на деца между 12- и 15-годишна възраст. За децата и младежите се използва препарата на "Пфайзер/Бионтех".
Колкото по-голям е обхватът на ваксинацията и колкото повече хора са имунизирани, толкова по-бързо обществата ще се върнат към нормален живот, заяви Абдел Гафар. На фона на увеличаването на броя на заразените заради разпространението на силно заразния вариант омикрон той призова хората да се ваксинират и да се придържат към противоепидемичните мерки, каквито са носенето на маска на обществени места и спазване на социална дистанция.
Египетската Агенция по лекарствата одобри за спешна употреба лекарството срещу ковид "Молнупиравир" (Molnupiravir) на "Мерк" (Merck) и даде разрешение за производството му от пет местни компании. Северноафриканската страна очаква и първите доставки на медикаментите "Евушелд" (Evusheld) на "АстраЗенека" и "Паксловид" (Paxlovid) на "Пфайзер".