Eдинственият паметник на НАТО у нас в село Превала остава самотен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10720922 www.24chasa.bg

Вдовицата на автора на единствения паметник на НАТО у нас Румяна Праматарова скърби не само за съпруга си, починал преди 2 години, но и за неговото самотно творение – паметник на НАТО в монтанското село Превала, община Чипровци. Монументът е дело на арменеца каменоделец Сергей Дереджиян. Тя все още се надява поне един управляващ да посети монумента, сътворен през 2014-та година, когато сме приети в Северноатлантическия пакт и да положи цвете. През годините тя специално намирала сини рози, които след време променяли цвета си и ставали неузнаваемо лилави в знак на признателност за защитата и подкрепата на Пакта към нашата страна. Останала сама и наследила фирмата на съпруга си, която е действаща, съпругата му иска да продължи делото му.

„ Ако ми стигнат силите и обстановката с пандемията от коронавируса се нормализира, смятам да открия музей на каменоделството тип Етъра в Северозапада -да могат хората да наблюдават в халето и на открито как се обаработват камъните, дар от природата. В селото има доста млади хора, останали без работа, чудесни са условията за атрактивен туризъм. Две момчета са наети да пазят екопътеката. Красива е гледката на скалите към връх Стовци. Много поляци и чехи идват тук за офроуд с джипове . Белоградчишките скали от тази страна откъм село Превала са красиви, но нецивилизовани. Мъжът ми остави паметника на НАТО и чешмата. С малко усилия би могло да се превърне в райска туристическа дестинация. Целият ми живот като негова спътница мина свързан с каменоделството. Бяхме в Германия. Интересно е да се наблюдава как огромни димантени инструменти режат камъка. Болно ми е да го предам.“, споделя г-жа Праматарова. Паркът, подобен на Етъра, ще е за деца и учащи, потвърди и кметицата на селото Валентина Стефанова.

Сергей Дереджиян е бил начлник отдел „Строителсво“ към Комитета за култура по времето на Людмила Живкова през 70-те години. Работил е по знакови сгради от соца – Народния тетаър, НДК, паметника на Бузлуджа и оперите в Бургас и Стара Загора. В Превала закупил голямо метално хале. Доставял камъни от Еленския Балкан, варовик от Врачанско и мрамор от Сандански.

Eдинственият паметник на НАТО у нас в село Превала остава самотен

Превала е с второто по големина землище в област Монтана. В миналото са отглеждани много овце, кози, крави, имало е зеленчукови градини. Днес са останали 3-4 ферми. Има няколко земеделски производители, извършва се дърводобив. Преди няколко години е изграден ландшафтният парк "Широка планина", който привлича туристи от чужбина.

"Има три трасета - пешеходно, за коне и за офроуд. Радваме, че за 3-4 година унгарци и чехи,поляци знаят трасето, идват с джиповете си, нощуват, любуват се на природата. Идват туристи, но за съжаление няма хотели, няма къде да отседнат. Трима чужденци са си купили къщи. Селото има потенциал да привлича туристи.