Северна Македония включва българите в конституцията си (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10721512 www.24chasa.bg

София и Скопие подписаха за жп линия, сътрудничество в земеделието и бизнеса

Уклончиво обещание, че българите ще бъдат включени в конституцията на Северна Македония, даде днес премиерът на западната ни съседка Димитър Ковачевски след съвместното заседание на правителствата в София.

Българите ще бъдат добавени чак, когато Северна Македония отвори конституцията си за влизането в ЕС, което се прави в края на преговорния процес, който пък България блокира именно с това искане.

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски

Дори да се избърза с това искане сега, партията на Ковачевски - СДСМ и албанските политически сили обаче нямат достатъчно депутати и ще им трябват поне 10 гласа от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за да минат промените.

Различни държави имат различно подреждане в конституцията. В Северна Македония индивидуалните права са колективни права, освен македонския има албански и други народи, които са в състава на конституцията, и ако има други граждани, които се определят по друг начин, могат да поискат да са част от конституцията, това е процес и има много стъпки. Когато се отвори конституцията за поправки спрямо ЕС, ще се отвори и тази глава, коментира пред журналисти след срещата Ковачевски. 

Срещата между двамата премиери днес се проведе в София. Кирил Петков и Димитър Ковачевски разговаряха и на четири очи днес по-рано. А след срещата бяха подписани три документа - меморандум за сътрудничество между министерствата на земеделията на двете страни, меморандум за разбирателство за развитието на железопътната връзка между България и Северна Македония, и меморандум между изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия у нас и агенцията за насърчаване на индустрията в Северна Македония.

Искам да поздравя министрите и гостите от Северна Македония, както и министрите на България за много добре свършената работа. Когато още на първата среща имаме сключени три меморандума по три много важни въпроси, това е пример за новия подход, който даваме с нова енергия и нови резултати, коментира Петков. Ще има общ секретарият между различните групи и много къси срокове за изпълнение. Първата среща предстои само след седмица и това щяло да бъде нивото на динамика, отбеляза Петков.

Три срещи ще има и комисията за историята в следващите четири месеца, обясни Петков.

Тези меморандуми имат един основен краен резултат - икономическото развитие на целия регион, което гражданите на двете страни ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот. Ето защо добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. Имаме много време да наваксаме, но с този устрем и енергия, се надявам, че това време ще бъде наваксано бързо, каза Петков.

Искам да благодаря за гостоприемството. Както каза премиерът Петков, аз съм доволен от днешните срещи. Много важно е, че министрите работиха в групи за конкретни идеи. Групата в икономическата област - за енергетика, земеделие и туризъм, вече има план на действие за следващите месеци. Същото се отнася за групата за култура и образование, където също имаме план, за съдействието между университети  и др. Добре е, че има план всяка седмица да се срещат секторните експерти, но още по-важно е, че ще бъдат включени всички и от компании до образователни институции да видят ползите от сътрудничеството между двете страни, коментира Ковачевски. Той подчерта, че ще се забърза и работата на историческата комисия.

В историческата комисия няма да правим кадрови промени. Много се зарадвах, че когато комисията е отпред, диалогът е за постигане на общи резултати, каза и Кирил Петков.

Срещата, която имахме в Скопие преди 7 дни, открихме нов процес на диалог и работа между двете правителства и държави. Както виждате, групите се водят от министрите, което показва политическата воля да вървим напред, но ще бъдат включени и хората от бизнеса и институциите. Двете страни могат да направят процеса по-добър за гражданите. Критерий за успех е, ако успеем да постигнем договор и в бъдеще време да имаме междуправителствена конференция с Европейския съюз, това е динамиката, аз бих оставил да текат процесите и да вървим напред, каза още Ковачевски.

Този отговор беше много изчерпателен и искам да ви благодаря, наистина Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни останалите въпроси. Днес поставихме рамката за тази обща работа, поставихме и календар кога всяка една от групите да се среща, отвърна Петков.

Всеки в нашата позиция, приемайки работата на премиер, знае, че всеки ден ще има кризи за решаване. Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме. Това, че в момента има доста сериозни въпроси - и коронавируса, и напрежението между НАТО и Русия, и високите цени на газа и тока, това са все факти, но когато в тази трудна обстановка, в ден като днешния, се види прогрес по една от темите, които е била криза доскоро, но вече е работен процес с конструктивна посока, човек чувства, че има защо да става сутрин и да върши работата си, каза Петков.