"Трансперънси интернешънъл": Повечето държави са с малък или никакъв напредък в борбата с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10721955 www.24chasa.bg

През последното десетилетие повечето държави са постигнали малък или никакъв напредък в намаляването на нивата на корупция, а отговорът на властите на пандемията от КОВИД-19 на много места е повлиял негативно на отчетността, се посочва в проучване на организация за борба с корупцията, което беше публикувано днес, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Индексът за възприятие на корупцията" за 2021 г. на "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"), който измерва усещането за корупция в държавния сектор според експерти и бизнесмени, е установил, че "все повече права и механизми за контрол и баланс се подкопават не само в страни със системна корупция и слаби институции, но и сред утвърдените демокрации".

Наред с други проблеми през изминалата година в доклада се посочва използването на софтуера "Пегас", който е свързан с подслушване на правозащитници, журналисти и политици по целия свят. "В много страни пандемията е използвана като извинение за ограничаване на основни свободи и заобикаляне на важни механизми за контрол и баланс", отбелязва "Трансперънси интернешънъл" (ТИ).

В Западна Европа, която е регионът с най-добри резултати като цяло, пандемията е дала на държавите "извинение за самодоволство в усилията за борба с корупцията, докато мерките за отчетност и прозрачност се пренебрегват или дори отменят", заяви неправителствената организация. Според нея в някои азиатски страни КОВИД-19 "също е използван като извинение за потискане на критиките". Също така се посочва засиленото цифрово наблюдение в някои държави и авторитарните подходи в други.

Докладът класира страните по скала от "силно корумпирана" (с показател 0) до "много чиста" (със 100).
Дания, Нова Зеландия и Финландия си поделят първото място с по 88 точки; първите две държави не са променили позицията си, докато Финландия е спечелила три точки. Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Нидерландия, Люксембург и Германия допълват топ 10. Великобритания заема 11-о място със 78 точки.
Съединените щати, които през последните години отбелязаха спад, за да достигнат 67 точки през 2020 г., този път запазват резултата си. Въпреки това страната се смъкнала с няколко места и вече е 27-а.

От TИ заявиха, че за първи път САЩ изпадат от топ 25, "като се сблъскват с непрекъснати атаки срещу свободните и честни избори и непрозрачната система за финансиране на кампаниите".

Канада, която се е смъкнала с три точки до 74 и с две места до 13-то, "се сблъсква с повишени рискове от подкупи и корупция в бизнеса", отбеляза организацията. Тя добави, че публикуването на "Досиетата Пандора" е показало, че Канада е "център на незаконни финансови потоци, които подхранват транснационалната корупция в региона и по света".

Индексът обхваща 180 държави и територии. Южен Судан е на дъното с 11 точки; Сомалия, с която делеше последното място през 2020 г., този път се е изравнила със Сирия на предпоследното място с 13 точки. Следва Венецуела с 14 точки, а след това са Йемен, Северна Корея и Афганистан с равен брой точки - по 16.

От TИ посочват, че контролът върху корупцията е в застой или се е влошил в 86 на сто от изследваните от организацията държави през последните 10 години. За това време 23 страни, включително САЩ, Канада, Унгария и Полша, са регистрирали значителен спад.

25 държави са подобрили чувствително своя показател. Сред тях са Естония, Сейшелските острови и Армения.
Индексът се изготвя от 1995 г. и се изчислява на базата на 13 различни източника на данни, които предоставят възприятия за корупцията в държавния сектор от страна на бизнесмени и експерти в съответната страна. Източниците включват Световната банка, Световния икономически форум, частни компании, оценяващи риска, и консултантски компании.