Путин подкрепи Китай срещу "политизирането" на олимпийските игри в Пекин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10723711 www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: Архив

Русия и Китай се противопоставят на "политизирането на спорта и демонстративния бойкот" преди зимните олимпийски игри в Пекин, каза днес руският президент Владимир Путин в обръщение към спортистите от страната си, съобщи АП, цитирана от БТА.

САЩ са сред няколкото държави, които обявиха, че няма да изпратят политици или други представители на игрите следващия месец в рамките на т. нар. дипломатически бойкот, аргументирайки решението си със своята загриженост за спазването на човешките права в Китай. Руският президент от своя страна планира да присъства на олимпийските игри и да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, припомня АП.

"Смятам, че основната цел на тези състезания е да привлекат колкото се може повече граждани към спорта и да укрепят приятелството между народите. Тези подходи се споделят и от организаторите на предстоящите игри, нашите китайски приятели", каза Путин.

"Заедно ние се противопоставяме на политизирането на спорта и демонстративния бойкот. Подкрепяме традиционните олимпийски ценности, преди всичко равенството и справедливостта", заяви руският президент.

Вместо обичайната церемония в Москва преди заминаването на руските отбори за олимпиада, Путин се обърна чрез видеовръзка към спортистите, които са в тренировъчни центрове в цяла Русия.

"Моля вас и всички ваши съотборници да спазвате стриктно всички изисквания на организационния комитет на игрите и да следвате стриктно всички медицински инструкции", каза той.

Както и на миналогодишните летни олимпийски игри в Токио, руснаците ще се състезават без името и флага на страната си на игрите в Пекин, което е последица от продължаващи години наред спорове за допинг. Отборът ще участва от името на Руския олимпийски комитет /РОК/.