Борислав Сарафов: Магистратите искат съдебна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10724928 www.24chasa.bg
БОРИСЛАВ САРАФОВ

"Ние сме най-твърдите привърженици на идеята да има съдебна реформа. Ние сме тези, които най-отчетливо осъзнаваме, че има такава нужда.", това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Борислав Сарафов. 

Заместник главният прокурор и директор на Национално следствената служба смята, че закриването или не на специализираните прокуратури или съдилища е една много малка част от дискусията, която трябва да бъде проведена.

"Дискусия няма. Някой очевидно се изживява като съвременен Ришельо и в тъмна стаичка подготвя законопроекти. Ние магистратите искаме да знаем какво се случва, защото върху нас ще бъде възложено прилагането на тези закони. Това беше и поводът за моето отворено писмо", разкри Сарафов.

"Нека да бъдат създадени работни групи, с които да помагаме. Ние сме готови с нашия експертен потенциал, който трупаме всеки ден. Защо не се използва нашият опит?!", допълва шефът на НСлС.

Сарафов е категоричен, че Наказателният кодекс е безвъзвратно остарял. Към момента не е уреден статутът на престъпленията в сферата на обществените поръчки. Ясни текстове за лица, извършили престъпления в тази сфера, няма. 

"Спецсъдът и прокуратурата имат своето място. Те имат четири компетенции - организирана престъпност, тероризъм, корупционни престъпления и дела на европейската прокуратура. Нека да остане компетентността такава, каквато беше в началото. Спецпрокуратурата да се занимава с организирана престъпност и тероризъм", смята Сарафов.

По думите му, ако бъде закрит спецсъдът, делата няма да бъдат довършени.

 "Ако се въведе шестмесечен срок за затварянето, всеки подсъдим ще отлага, ще протака, за да изтече този срок, делото му да не бъде приключено и то да започне съвсем отначало в общите съдилища. Жалки проценти от делата ще бъдат приключени в тези шест месеца", категоричен е Сарафов.

"Аз знам с каква лекота се свежда съдебната реформа до съдбата на специализирания съд и колегата Гешев", добави той.

"Иван Гешев не е авторитарен тип ръководител. Прокуратурата не е устроена така. Всеки решава делата си по собствено усмотрение съобразно доказателства и вътрешни съображения. Всеки акт на прокуратурата отива в съда", посочи Сарафов.

На въпрос докъде стигна делото за трагедията на магистрала "Струма" той отвърна:

Разследването е приключено. Остава само изпращането на съдебна поръчка до властите в Северна Македония с оглед уведомяване на наследниците на пострадалите, че имат право да се запознаят с доказателствата по делото. Причината е липсата на контрол над автобуса от страна на водача и високата, несъобразена скорост".

По темата за магистрала "Хемус" и изтеклите пари за ремонта и изграждането й Сарафов разкри, че при тях е досъдебното производство за ремонтите по пътищата, възложени на "Автомагистрали".

Сарафов смята, че не зависи от българските власти Цветан Василев и Васил Божков да бъдат върнати в България. На въпрос не могат ли да бъдат разпитани онлайн, Сарафов категорично отговори не. Причината е, че подобен тип разпити нямат правна стойност.

"Това е идея, която може да заседне в съдебната реформа", каза той.