Милиони долари за борба с COVID-19 били незаконно присвоени в Южна Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10724961 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Доставчици на държавни услуги в Република Южна Африка /РЮА/ са присвоили милиони долари във връзка с пандемията от коронавируса, предаде ДПА днес, позовавайки се на канцеларията на президента. Това съобщи БТА. 

В 62 на сто от разследваните повече от 4500 договора са били открити нарушения на правилата.

Президентът Сирил Рамапоса назначи комисия за разследване на предполагаеми злоупотреби със средства за справяне с коронавируса през юни 2020 г. Комисията разследва общо 5467 договора на стойност 14,3 милиарда ранда (936 милиона долара), изпълнявани от 3066 доставчици на услуги.

Комисията съобщи, че разследването на 900 от договорите все още продължава. Очаква се окончателен доклад да бъде публикуван в средата на годината.

Рамапоса нарече разкритията "недопустими". Доставчиците на услуги са вярвали, "че могат да се възползват от момент на национална уязвимост, за да се обогатят", каза президентът. Той добави, че прокуратурата ще образува наказателно производство.

По информация от канцеларията на президента разследването е предотвратило потенциална загуба на 114,2 милиона ранда и е довело до прекратяване на изпълнението на договори на стойност 170,4 милиона ранда.

Държавата с население около 60 милиона души е една от най-тежко засегнатите в Африка от пандемията от коронавируса. Панафриканската здравна организация съобщи за почти 3,6 милиона заразени с коронавирус и 94 000 починали в РЮА досега.