Великобритания няма да се поколебае да засили санкциите срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10725403 www.24chasa.bg
Борис Джонсън Снимка: Ройтерс

Великобритания няма да се поколебае да засили санкциите срещу Москва и ще се стреми да участва във всяко разгръщане на сили на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна, заяви днес в британския парламент премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Изказването на Джонсън бе направено ден след като НАТО съобщи, че ще приведе силите си в готовност и ще изпрати още кораби и изтребители в Източна Европа. Русия определи тези действия на Запада като "истерия" в отговор на струпването на нейни войски на украинската граница, предаде БТА

Джонсън днес подчерта, че съюзниците от НАТО трябва да внимават да не дадат оправдание на Русия да нападне Украйна и добави, че никой от съюзниците в алианса не иска да изпрати голям брой военни да се бият в самата Украйна.

"Трябва да внимаваме да не направим неща. . ., които да дадат на Путин претекст за нападение", заяви Джонсън.

"Трябва много внимателно да премерваме и отчитаме всяко свое действие и мисля, че създаването на пакет от тежки икономически санкции, продължаването на доставките на отбранително оръжие и всичко друго, което правим - това е правилният пакет", обясни той.

"В Обединеното кралство няма да се поколебаем да засилим санкциите на нашата страна срещу Русия в отговор на всяко възможно действие на президента Путин и Камарата на общините скоро ще чуе още за това", каза премиерът и призова европейските съюзници също да са готови да наложат сериозни санкции.

"Не може да търгуваме с визията за цялостна и свободна Европа, която се появи в удивителните години от 1989 до 1991 г.", каза още той.

"След като излекувахме разделението на нашия континент, създадено от желязната завеса, няма да възстановяваме това разделение, съгласявайки се да отменим организацията на сигурността в Европа, защото Русия е опряла пистолет до главата на Украйна", заяви още британският премиер.