Ненчев: Имаме основание да се притесняваме за националната си сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10726038 www.24chasa.bg
Николай Ненчев Кадър: Нова тв

"Позицията на Министерство на отбраната по повод конфликта в Украйна беше противоречива, но не и достатъчно твърда”, смята Николай Ненчев, който е бивш министър на отбраната. Той допълни, че ако НАТО е в бойна готовност, то това означава, че и България е в бойна готовност като част от Алианса, предава Нова тв.

„В момента има 100-хилядна руска армия на границата на Украйна. Имаме основание да се притесняваме за националната си сигурност и можем да поискаме помощ от нашите съюзници от НАТО – както направиха Полша и Румъния”, категоричен е Ненков.

По думите му е притеснително това, че никой не е обърна внимание на факта, че в Украйна живеят над 250 хиляди бесарабски българи.

„Ако се доразвие конфликтът между Русия и Украйна, това би довело до редица други конфликти из цял свят, което пък би било опасно за сигурността на Европа като цяло”, смята бившият министър на отбраната.

Според него Русия е поставила неизпълними условия, с което блокирала преговорите умишлено. „Не подценявам руската дипломация, но съм оптимист и вярвам в здравия разум”, категорично заяви Николай Ненков. Той изрази притеснение по още един въпрос, свързан със сигурността на България – самолетите, с които разполагат Военновъздушните ни сили.

„Българската армия е все още с руско въоръжение. Натовските самолети не са съвместими с българските МИГ-29 и затова влизаме в много рискована ситуация. Ние не виждаме натовските самолети, а НАТО възприема нашите като вражески. Очакваме първите F-16 и ще се стараем да синхронизираме нашите въздушни сили с тези на Алианса”.