Проф. Витанов: Може да не се стигне до тотален локдаун

https://www.24chasa.bg/novini/article/10726108 www.24chasa.bg
Николай Витанов СНИМКА Фейсбук

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 25 януари 2022 разпространи математикът от БАН проф. Николай Витанов в профила си във фейсбук.

Ето я:

1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Проф. Витанов: Може да не се стигне до тотален локдаун

Писах вече, по тази карта ще започне да се появява червено в големи количества. Писах, че и два от регионите се очаква да влезнат в червената зона. Влизането стана точно в прогнозирания срок. Ако човек може да разчита на добра прогноза, той може да си направи сметката какво до прави.

Проф. Витанов: Може да не се стигне до тотален локдаун

Следващият регион, който се очаква да си смени цвета е регион 3 (този около Варна). Той е най-слабо засегнатият от всички региони, но се очаква утре сутринта вече да е преминал от зелената в жълтата зона. Триседмичният период на власт на Омикрон започва. Да преминем хладнокръвно през него.

2. Мисля, че вече почвате да усещате кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Заразата е разпространена неравномерно из страната, в някои области - големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така.

Това пречи на появата на суперпожар. Базовото репродуктивно число днес е 1.17. Отново е под 1.3, което е в подкрепа на теорията ми, че суперпожар не се очаква.

3. За тоталния локдаун: ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната. Няколко думи повече. Има си план на правителството и там е написано, кога идва Етап 4 (тоталният локдаун). Това, което пресмятам е, дали ще се достигне дотам. Засега сметките показват, че с малко ваша помощ може да не се достигне. Няколко области може и да влязат временно на Етап 4, но ако това стане, то ще е за кратко. Никой не ме плаши, аз не съм от плашливите и вече ви го показах. Много внимателно се следи състоянието на здравната система, писах ви, че този път, анализът е мултифакторен. Налагат се мерки само там, където е необходимо, следи се за здравословното състояние на медицинския персонал, следи се за състоянието с леглата в болниците, както и доста други неща.

4. Пак да напиша, че като че ли не се разбира. Ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000 -ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни.

Страната не е затворена, ограничителни мерки има, където се налага. Ограничителните мерки, където ги има, ще почнат да имат ефект от началото на следващата седмица. Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на заболели, предсказани ви от други анализатори. Този път мерките са като удар с рапира - удрят точно там, където трябва и точно в необходимия момент. Целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун.

Виждате, че няма чудовищни бройки заболели, няма препълнени болници и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. Въпросът е да издържим така 3 седмици, за което е необходима и малко помощ от вас, в смисъл да пазите себе си, колкото можете, а не с блеснали очи да си играете на руска рулетка с вируса.

5. Още две карти, които да напомнят, че обстановката е сериозна. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост областите, които не са в най-тъмночервено намаляват. Виждате защо Регион 3 е най -добре - там заразата е разпространена по-слабо в сравнение с другите региони.

Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям.

Случи се нещо, което не се бе случвало отдавна - тази карта стана изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се.

6. Доста от вас вярват на кого ли не. Много от тези, които ви говорят, ви лъжат в ущърб на вашето здраве. Аз ви казвам нещата както са си, независимо от това, дали са добри или лоши. Мисля, че е време, поне този път да послушате мен. Затова ви пиша пак: пазете се, колкото можете. Как да се пазите -по - добре, ще ви кажат медицинските специалисти.

Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко усилия можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи.