Румънското правителство с нови мерки за ограничаване на цените на газта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10726150 www.24chasa.bg
Парламентът в Букурещ Снимка: Пиксабей

Румънското правителство одобри днес извънредно постановление, предвиждащо нови мерки за поставяне на таван на цените на електроенергията и газа и компенсиране на фактурите, които ще влязат в сила от 1 февруари, съобщава телевизия Диджи24.

По-рано днес премиерът Николае Чука заяви, че днес ще бъдат одобрени нови мерки в подкрепа на гражданите и икономиката, за да се помогне за запазване на работните места и за развиване на икономическата дейност в конкурентоспособни условия, предаде БТА.

"И така, що се отнася до населението, никой няма да плаща повече от 0,80 леи на киловатчас за електроенергия и 0,31 леи на киловатчас за природен газ (еврото се разменя за 4,94 леи)", заяви премиерът.

Той добави, че за битовите потребители с потребление до 500 киловатчаса електроенергия и до 300 кубически метра газ ще се плаща най-много 0,68 леи на киловатчас за електроенергия и 0,22 леи на киловатчас за природен газ с включени такси.

"Решихме да повишим нивото на компенсиране, за да поемем колкото се може повече от натиска на енергийната криза, така че ефектите да бъдат възможно най-малко усетени", посочи премиерът.

За небитовите потребители и хранителната индустрия цените ще бъдат ограничени до 1 лея на киловатчас за електроенергията и 0,37 леи на киловатчас за природния газ.

Постановлението предвижда глоби до 200 000 леи за доставчиците, които не преизчислят сметките в съответствие с новия регламент.

По-рано Румъния въведе таван за цената на електроенергията от 1 лея на киловатчас и на газа от 0,37 леи на киловатчас за периода 1 ноември 2021 г. - 31 март 2022 г. За същия период се предвиждат компенсации на фактурите до 0,29 леи на киловатчас за електроенергията (при потребление до 300 киловатчаса месечно) и до 33 процента за природния газ (при потребление до 1100 кубически метра за петте месеца общо).