Народното събрание обсъжда напрежението Украйна-Русия и укрепване на източния фланг на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/10726387 www.24chasa.bg
Сградата на Народното събрание!

Две заседания в един и същи ден ще има днес Народното събрание - редовно от 9.00 ч. и извънредно - за напрежението между НАТО и Русия, от 15.30 часа.

Информацията за предстоящите заседания е публикувана на интернет страницата на парламента.

В рамките на редовното заседание се предвижда депутатите да започнат работа с прекратяване на пълномощията на Александър Тодоров от "Има такъв народ", след подадена от него оставка, и с обсъждане на проект на решение за попълване на състава на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Хоумофисът е на дневен ред в парламента. Депутатите от ресорната комисия ще изслушат изпълнителния директор на „Главна инспекция по труда“ относно механизмите за проверка. Поводът – „Инспекцията по труда” започва проверки за нарушения при хоумофиса. От там ще следят спазват ли се трудовите правила и режимът на работа за служителите, които се трудят от вкъщи.

В проектопрограмата за тази седмица е и първото четене на промени в Закона за опазване на околната среда и годишните доклади на Комисията за регулиране на съобщенията за 2020 г.

Извънредното заседаниеот 15.30 ч. включва една единствена точка - изслушване на министър-председателя Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и по разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

„Министерски съвет… трябва да вземе своето решение. Ще го представим на Народното събрание. Така че – пълна прозрачност, а българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия и няма да има изненади“, обяви министър-председателят Кирил Петков.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика извънредното заседание по искане на 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

В четвъртък седмичната проектопрограма предвижда парламентът да разгледа на второ четене промените в Закона за енергетиката и на първо четене изменения в Закона за пазарите на финансови инструменти и на Законопроект за покритите облигации.

Първа точка в петък се предвижда да бъде първото гласуване на изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. След това, според проектопрограмата, ще има редовен парламентарен контрол.