Италианската десница предложи трима кандидати за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10727009 www.24chasa.bg
Марио Драги СНИМКА: РОЙТЕРС

Италианските депутати гласуват на втори тур за избора на нов държавен глава, но не изглежда партиите да са по-близо до намирането на кандидат, приемлив за всички, предаде Ройтерс.

Премиерът Марио Драги остава най-вероятният избор, но на шансовете му пречат опасенията, че избирането му за президент може да доведе до разпадане на коалиционното му правителство и предсрочни избори. В резултат съревнованието за престижния пост със седемгодишен мандат е открито за всички, а политически лидери преговарят зад кулисите, в опит да преодолеят различията си, съобщава БТА.

Десноцентристките партии предложиха трима потенциални кандидати - бившия председател на Сената Марчело Пера, бившият кмет на Милано Летиция Морати и Карло Нордио, магистрат в оставка, на когото консерваторите се възхищават.е "Не сме тук, за да наложим нещо на когото и да било. Надяваме се, че тези имена ще бъдат приети с готовност да бъдат обсъдени", подчерта пред медиите лидерът на партия "Лига" Матео Салвини.

За разлика от други страни, в Италия новият президент се избира от 1009 депутати и представители на регионите, на тайно гласуване, което партийните лидери понякога се затрудняват да контролират, припомня Ройтерс. Президентът е влиятелна фигура в политическия живот, но за избирането му са необходими две трети от гласовете на някой от първите три кръга или обикновено мнозинство след това.

Десноцентристките сили имат повече гласове, но никоя от страните няма достатъчно, за да наложи своя кандидат, което означава, че ще бъде необходимо постигането на някакъв компромис.

Левоцентристите обещаха да обсъдят предложените имена "без предразсъдъци", но по-късно ги отхвърлиха. Те обаче заявиха, че се надяват двете страни скоро да постигнат споразумение.

Левоцентристките сили заявиха в изявление, че няма да предложат кандидати, но добавиха, че се надяват да се срещнат утре с десноцентристка делегация, за да обсъдят други идеи.