Бойко Ноев: Правителството действа припряно за Северна Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/10728319 www.24chasa.bg
Бойко Ноев

Експертът по военна сигурност, бивши военен министър и ръководител на постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО в Брюксел от 1996 до 1999 г. Бойко Ноев отправи градивна критика към министър-председателя Кирил Петков за приоритетите в управлението, за позициите и действията за Северна Македония и Украйна, които "може да обърнат политическите процеси в българия и да попречат на най-важното - борбата с мафията".

"Ако Кирил Петков остане фокусиран върху въпроса за Република Северна Македония, ще остане впечатление, че се работи само върху този въпрос и друго не се прави", заяви Бойко Ноев пред bTV. И добави, че кабинетът трябва час по-скоро да предприема актуални стъпки по проблемите на българските граждани.

"Най-силен катализатор би могла да бъде нова позиция в отношенията с Република Северна Македония. Сега виждаме, че се действа припряно за въпроси, които се решават от десетилетие. Виждам поемане на ангажимент да се даде позиция за Република Северна Македония в следващите 6 месеца, независимо как е изпълнила нашите условия. Полагат се усилия да се обличат в целофан проблемите, които да станат по-лесно смилаеми от българското общество", продължи Ноев.

"Вместо да се работи за премахването на причините, довели да проблемите в нашите отношения, правителството се опитва да се бори с последствията. Това за мен е грешен подход", анализира той.

"Не смятам, че в момента големият проблем на България е това дали дрънчи на война в Украйна или около нея, а по-скоро два важни геополитически въпроса за България - сигурността Украйна - Черно море и нашите отношения със Северна Македония. 

Предвид чувствителността на българското общество и на всяко общество към войната и предвид силата на "петата колона" на Русия в България, една категорична позиция на България в подкрепа на суверенитета на Украйна чрез своите съюзници и НАТО, съчетана с отстъпление от нашите позиции по отношение на Северна Македония, ще засили онези кръгове в България, които гравитират по-скоро около позицията на Русия. Възможна е промяна на политическата карта на България. Това за мен е най-голямата опасност, която би довела до дестабилизиране на властта", заяви Бойко Ноев.

Според него е много важно правителството да артикулира максимално ясно към българските граждани, че "като член на НАТО България участва във военно планиране от години наред".

"Това, което се случва в момента е, че НАТО оглеждат кое е онова, което липсва в способностите на България, за да може да бъде попълнено. Понеже нямаме авиация, изпращат самолети да помогнат. Понеже сухопътните ни войски са зле, вероятно ще предложат да запълнят и празнотите в нашата отбрана с чужди сили.

Експертът допълни, че това са рутинни процедури дотолкова, доколкото съществуват в плановете. 

"Изглежда нерутинно дотолкова, доколкото заплахите от страна на Русия са се повишили, а агресивното отношение към Украйна и завладяването на територии ще задейства автоматически планове, които съществуват и от тази гледна точка няма нищо обезпокояващо. Така че България и страни, които не разполагат с такива възможности, само печелят", каза още бившият министър на отбраната.

По думите му затова е много важно да се инвестира в отбрана особено предвид факта, че при влошаване на отношенията с Русия ще пострада военно-техническото сътрудничество и голяма част от техниката ни може да стане ненужна.

След това Ноев коментира свикването на Съвета по сигурността след искане от бившия премиер Бойко Борисов заради напрежението Русия - Украйна.

"Борисов, който саботираше плановете на НАТО за сигурността в Черно море, когато говореше за надувни дюшеци, яхти, каквито искал да вижда там, вместо кораби. Борисов, който беше на път да даде на тепсия военната ни промишленост на руснаците. Този човек, който им построи газопровода, за да заобиколи Украйна. Този човек, който направи всичко възможно да не бъдат разследвани терористичните актове, извършени от руснаци доказано - същите хора, извършили актовете в Англия, в Чехия... Борисов, Цацаров, Гешев и техният антураж до ден-днешен правят всичко да не се случи това разследване. Ето същите тези хора днес в парламента ще сочат Кирил Петков и правителството с пръст и ще казват "каква е позицията ви за Русия", заяви Бойко Ноев пред bTV.

След това критикува и настоящата власт заради приоритетите.

"От един месец приоритет на правителството и персонално на премиера е Македония и сега е Украйна. Тези, които бяхме на площадите и направихме всичко възможно България да тръгне по пътя на реформите, беше заради борбата с мафията - не да решават проблемите със Северна Македония или да говорят разнопосочия за Украйна, а заради борбата с мафията.

Отдавам тази припряност на липса на политически опит и желание да се решат проблемите, но не знам дали са подредени приоритетите. Тези млади момчета (б.р. - новото правителство) изпускат икономиката. Харчат се пари "по Борисовски", без да виждаме наченки на реформа. Виждаме и съмнителните отстъпки за Северна Македония. И докато имаме надежда да се случи това, за което се борихме - борбата с мафията, се притеснявам, че тези фактори могат да обърнат политическите процеси в България", каза още Бойко Ноев.