Украински дипломат: Война е малко вероятна, но е възможен локален конфликт

https://www.24chasa.bg/novini/article/10729122 www.24chasa.bg
Снайперист от руските въоръжени сили участва във военни учения на полигон в Ростовска област, съседна на западната граница на Украйна. СНИМКА: РОЙТЕРС

Украйна е решена да търси дипломатическо решение на настоящото напрежение с Русия, заяви в сряда украинският посланик в Япония Сергей Корсунски, добавяйки, че вижда малък шанс за пълномащабна война, но са възможни по-малки локални конфликти, предаде "Ройтерс", цитирана от БНР.

Корсунски обаче предупреди, че атака срещу неговата страна, разполагаща с повече от дузина ядрени реактора, ще доведе до опустошително регионално въздействие върху Европа.

"Вярвам, че пълномащабната война е много, много, много трудно да се очаква, но може да видим по-локализиран конфликт“, каза Корсунски на пресконференция в Токио.

"Ако все пак стигнем до военни условия, искам да ви кажа, че ние сме напълно готови, нашата армия е много добре подготвена", добави той.

Русия е струпала десетки хиляди войници по границите си с Украйна и западните държави се опасяват, че Москва планира ново нападение срещу своята съседка, след като нахлу през 2014 г., за да анексира Кримския полуостров.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че ще обмисли налагането на лични санкции срещу президента Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, като същевременно Западът засили военната подготовка и прави планове да предпази Европа от потенциален шок в доставките на енергия.

"Ако войната все пак се случи, това ще бъде първата в историята на човечеството война срещу държава, която има на територията си 15 ядрени реактора, която има 30 000 км газопроводи и нефтопроводи, пълни с газ и нефт“, предупреди Корсунски.

"Ако цялата тази инфраструктура бъде унищожена, вече няма да я има Украйна. Но това е само една последица. Няма да я има повече Централна Европа и вероятно ще бъде засегната и Западна Европа", посочи украинският посланик в Япония.

Междувременно японският премиер Кишида каза, че Япония следи струпването на руска армия по украинската граница със сериозна загриженост и че Япония изразява подкрепата си за Украйна.

Посланикът на Русия в Австралия Алексей Павловски пък заяви в сряда, че Русия не планира да нахлуе в Украйна.

"Изобщо нямаме намерение да нахлуваме", посочи Павловски пред радиото на Australian Broadcasting Corporation.

"Нашите войски на границата...Тези войски не са заплаха, те са предупреждение. Предупреждение към управляващите в Украйна да не се опитват да правят безразсъдна военна авантюра", каза той.

"Що се отнася до санкциите, мисля, че вече всички трябва да разберат, че това не е езикът, който трябва да се използва, когато се говори с Русия. Санкциите просто не работят“.