Срещата на върха на Китай и централноазиатските държави открива нова страница в отношенията помежду им

https://www.24chasa.bg/novini/article/10729548 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

„Независимо от промените в международната ситуация и нивото на развитието на Китай в бъдеще, страната винаги ще бъде доверен съсед, партньор, приятел и брат на страните от Централна Азия“, заяви китайският председател Си Дзинпин в изказването си по време на вчерашната видео среща с ръководителите на петте централноазиатски републики, посветена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения помежду им, съобщава Радио Китай.

Си Дзинпин направи пет предложения за задълбочаване на инклузивното сътрудничество между страните, които намериха силен отзвук сред лидерите на централноазиатските държави. Обявяването на изграждането на общност на споделена съдба между Китай и Централна Азия е най-важният резултат от видео срещата, тъй като открива нова страница в отношенията.

В навечерието на китайската Нова година и Зимните олимпийски игри, Китай и петте държави отбелязаха 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения и проведоха първа подобна среща на най-високо равнище, което е от голямо значение за сътрудничеството помежду им в различни области в бъдеще. Лидерите на петте държави заявиха, че с нетърпение очакват да участват в церемонията по откриването на Зимната олимпиада. Тази силна подкрепа от близки съседи е най-добрият символ на приятелството.

В съвместната декларация от срещата се подчертава, че всяка държава има пълното право самостоятелно да избира пътя и начина за своето развитие и управление, като същевременно се осъждат категорично всякакви форми на тероризъм, сепаратизъм и екстремизъм. Това показва общите интереси в областта на политиката и сигурността и твърдата взаимна подкрепа по въпроси, свързани с основните интереси на страните.