Очаква се природният газ да поевтинее с 14 - 18 % от следващия месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/10730744 www.24chasa.bg
Председателят на КЕВР Иван Иванов

"Булгаргаз": Нямаме притеснения за доставките от Газпром

Очаква се природният газ да поевтинее с между 14 и 18 на сто от следващия месец. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените на синьото гориво, съобщава БНР.

Окончателното си заявление за намаление на цените "Булгаргаз" ще внесе на 1 февруари, посочи изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов: "Има значителна динамика на пазара на природен газ в Европа. Отначало имаше спадове. В последните два дни забелязваме увеличение, но при всички положения ние не очакваме изненади и ще има намаление на цената на природния газ".

В отговор на въпрос на Иван Иванов, свързан с напрежението между Русия и Украйна, Николай Павлов посочи, че не се очаква прекъсване на доставките на руски газ за нашата страна:

"Съвсем наскоро бордът на директорите имаше разговор с колегите от "Газпром“. Нямаме никакви притеснения и никакъв знак, че ще има прекъсване на доставките, дори напротив. Те потвърдиха, че ще се доставят не само в България, но и в региона, и в Европа. Те ще си изпълняват стриктно своите договорености и ще доставят количествата природен газ".

"Булгаргаз" е осигурила необходимите количества газ за своите клиенти, посочи още Николай Павлов.