"Възраждане" иска закриване на американските бази у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10730906 www.24chasa.bg
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Да бъдат закрити американските бази у нас - това искане внесе "Възраждане" в парламента.

"Министерският съвет да прекрати сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г., с едногодишно предизвестие." Това е записано в проекторешение, внесено в деловодството на НС, разясни председателя на партията Костадин Костадинов.

"От 28 април 2006 г. по силата на договор дадохме своя територия безплатно на САЩ, за да може те да направят свои бази. Не натовски бази, а свои. Не са натовски. Там не важи българското законодателство, а американското. Официалният език е английският, а не българският. Вее се американското знаме, българското е сложено на последно място", каза Костадинов.

"За тези бази ние не сме получили и една стотинка. Това наистина е безпрецедентно. Американците имат база и в Куба и плащат наем. Той е символичен, но въпреки всичко го плащат. Тук и символичен наем няма", коментира още Костадинов. Той обясни, че само преди дни НС е гласувало да не се плаща ДДС за стоките, които се внасят там. 

Единственото, което се случило в селата наоколо било, че се открил публичен дом за американските войници, разказа той.

Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има и конфликт между НАТО и руските военни сили, категоричен е Костадинов. "Той ще бъде само политически между Америка и Русия, а България не бива да се превръща в заложник на този спор", каза още лидерът на партията, като нарече НАТО "заплаха за националната ни сигурност".