Условна присъда за кандидат депутат, хванат да отглежда марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/10731234 www.24chasa.bg
Валентин Велев беше кандидат за депутат от коалиция "Патриотичен фронт". СНИМКА: НОВА ТВ

Софийският градски съд одобри споразумение за условна присъда между прокуратурата и Валентин Велев, който беше кандидат за депутат от коалиция "Патриотичен фронт", на днешното заседание по делото, съобщава БТА.

На Велев бяха повдигнати обвинения през ноември 2021 г. за държане на 1270 грама марихуана и отглеждане на 23 растения от рода на конопа. След като разгледа представеното днес от страните споразумение, съдът не се съгласи с него и посочи, че наказанието е неоснователно занижено, а именно една година и 11 месеца затвор при тригодишен изпитателен срок. Съдебният състав се обоснова с това, че това наказание няма да постигне целите на правосъдието, както и че престъплението се характеризира с висока степен на обществена опасност. Съдът предложи по-голямо наказание, на което 47-годишният подсъдим и прокуратурата се съгласиха.

Пред съда Велев се призна за виновен, а след редакция на споразумението той получи наказание от две години лишаване от свобода при тригодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв.

Прокурорът по делото и Валентин Велев отказаха коментар пред медиите.