Бургас спира нощните рейсове и тролеите - пътниците намалели заради пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10731998 www.24chasa.bg
Автобусите в Бургас спират след полунощ, но в пиковите часове през деня ще пътуват по-начесто. СНИМКА: Снимка: Архив

Част от автобусите в Бургас вече ще се движат с разреден график, а тролеите спират от петък. Причината е драстично намалелият през последните дни брой пътници заради пандемията, обясниха от общинския превозвач "Бургасбус".

"Мярката е временна и графикът ще се нормализира след успокояване на обстановката. Очакванията са това да стане към края на февруари, когато прогнозите са пикът на Омикрон да е отминал", обясни пред "24 часа" управителят на общинското дружество инж. Петко Драгнев

От полунощ вече спряха нощните рейсове, които пътуваха през час, а от утре последните курсове на основните градски линии се редуцират. Нацяло от петък спират и тролеите, но за да ги компенсира, превозвачът учестява в делничните дни курсовете на автобусите по най-натоварените линии Б11 и Б12. Освен това докато тръгнат отново, ще използва времето да въведе в експлоатация зарядните станции за новите електрически 9-метрови автобуси.

В най-натоварените часове на деня сутрин и вечер, когато хората отиват и се връщат от работа, обаче остават в сила наситените разписания на автобусите. Целта на пътуващите по-начесто автобуси в пиковите часове е да се разреди струпването на много хора в тях, за да нямат близък контакт.

Това не е първото разреждане на автобуси в Бургас. Още в първите месеци на пандемията през пролетта на 2020 г. общинският превозвач намали броя на рейсовете заради голям отлив от пътници. Сега това се случва отново, а репортерска проверка показа, че за цяла вечер по една от линиите са пътували едва 15 души, предимно прибиращ се от заведения персонал.