Германия с нов рекорд - 164 000 нови случая на коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/10732850 www.24chasa.bg
Ковид-19 СНИМКА: Пиксабей

Германия днес съобщи за нов рекорд - 164 000 нови случая на ковид за денонощие, а долната камара на парламента днес ще разисква въвеждане на задължителна ваксинация или активно насърчаване на германците да се ваксинират, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 75 процента от населението е получило поне една доза ваксина - по-малък дял, отколкото в други западноевропейски страни като Франция, Италия или Испания, където ваксинираните са съответно 80, 83 и 86 процента.

Днес ще започне най-обща дискусия. Има три предложения. Първото е задължителна ваксинация за всички, навършили 18 години и това да важи за две години е да предвиждат максимум три инжекции и глоби при забавяне. Второто е задължителни консултации с експерти за неваксинираните, последвани от задължителна ваксинация само за хората над 50 години, ако няма задоволителен напредък. А една от групите просто иска да няма задължителна ваксинация, предаде Асошиейтед прес.

В началото на пандемията Германия имаше повече успех от повечето европейски страни в ограничаване на заразата чрез проследяване на случаите и карантиниране. От лятото на миналата година обаче скептицизмът към ваксините и недостатъчната регионална координация оказаха влияние и общественото недоволство се засили.

Заради по-заразния вариант Омикрон броят на заразените расте.

За последното денонощие в Германия са починали 166 души с коронавирус, с което общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията нараства на 117 126.