Рибарско пристанище "изяло" плажа в Черноморец

https://www.24chasa.bg/novini/article/10732892 www.24chasa.bg
Плажът в Черноморец става все по-малък.

Построяването на рибарското пристанище е "изяло" пясъка на плажа в Черноморец, заяви за БТА кметът на града Росен Деспов.

По негови думи проблемът е отпреди шест години. "След строителството на съоръжението, бреговата ивица тотално се промени - пясъкът от западната част се премести в източната, като западната зона се оголи до дъно", посочи Деслов и допълни, че преместването на пясъка от единия към другия край е предизвикало сериозно затлачване и заблатяване на плажа в източната част.

Той обясни, че заради унищожаването на пясъчната ивица специалисти от Института по Океанология във Варна са започнали обследване на залива в Черноморец. Становището за това какво трябва да се направи и какви мерки да се предприемат вероятно трябва да е готово през май-юни, каза Деспов. Дотогава трябва да е готов и анализа от данните на поставените на дъното в залива специални съоръжения, които следят процесите, които протичат там.

Плажът в Черноморец е важна част от морския ни туризъм. Ние разбрахме че пристанището влияе на динамиката на брега, но дали е възможно да направим нещо, с което да ограничим тези промени и евентуално да върнем предишното положение, ще кажат от института. И ако струва много пари, трябва да мислим по какъв начин ще търсим финансиране, обясни кметът.