Петков: Рисковете за нас от конфликт в Украйна са в санкции с газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10732897 www.24chasa.bg
Премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента по искане на ГЕРБ. Снимки ВАЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Няма сигнал за деескалация на напрежението от руска страна, даже напротив, заяви Генчовска
  • Следим ескалацията и ще ползваме кризата за инвестиция в армията ни, обясни премиерът
  • Правителството мисли алтернатива за газа в случай, че ескалацията ореже доставките

Главните рискове от военен конфликт в Украйна са в сферата на енергетиката и по-конкретно в сфеарата на газа.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента по искане на ГЕРБ. Поводът е ескалацията на напрежение между НАТО и Русия.

Той обясни, че няма как да даде детайли по въпроса, тъй като част от информацията е конфиденциална, но има план как да бъде защитено българското население в случай на санкции от Русия, които да засегнат страната ни. "Българските домакинства и българския бизнес ще имат алтернатива при този сценарий", добави министър-председателят.

"Позицията на българското правителство е много ясна. От самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО, конструктивен член на ЕС. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не трябва да се упражнява по тази тема", каза Петков.

"Не мога да се съглася, че някой може дасе има за господар на България. Единствените овалстени да решат съдбата й са българските институции и правителство. Никой друг", каза още Петков.

Той подчерта, че не намира за нормално да не се интересуваме, че някъде на километри от страната ни се нарушава международното право. "Утре може някъде по-близо то да бъде нарушено. Когато имате 100 хил. човека численост, това струва доста ресурси. Не може да имате толкова хора до нечия граница и да няма замисъл зад това. Напрежението и ескалацията са факт. Не може да го игнорираме", каза той и добави:

"Ние следим на ежечасна база развитието по този конфликт. Имаме идеята да сме конструктивни партньори и съюзници и да заложим армията ни като приоритет в стратегията ни за отбрана."

Той обясни, че през годините има дефицити в армията, акто са правени "несистемни" инвестиции. "Нашето правителство се заема с тази цел и инвестицията в отбрана ще бъде на база най-големите дефицити", каза още той.

Кризата ще бъде използвана за да се инвестира в армията ни, обясни той. "Следим ескалацията, работим за деескалация, фокусираме се стратегията на отбраната да бъде с български войски. Инвестираме в нашите дефицити", обобщи министър-председателят.

Той заяви, че не подкрепя зони на влияние. "Тип говорене: "Тези и тези държави нямат право на отбранителна стратегия", не го приемаме като философия. Вярваме, че всяка държава дали голяма или малка има право на собствени решения", каза още той.

Българското правителство вярва, че главният приоритет трябва да е деескалацията на напрежението, използвайки всички дипломатически способи, настоя Петков. Той обясни, че това подчертава и в личните си разговори с партньорите в НАТО и ЕС.

Виктория Василева от “Има такъв народ” попита има ли сценарии за икономиката на България при ескалация и конкретни мерки за енергетиката.
Има. С министър Николов работим в последните няколко дни по тези стратегии, отвърна Петков. Той обясни, че има план, ако доставките на газ за страната ни бъдат орязани.

Българските домакинства и българските бизнеси ще имат алтернатива във всяка една ситуация, увери Петков.

Съветът за сигурност е правилният институционален подход за вземане на такива решения. Вчера прекарахме близо три часа и съм доволен от всички доклади. От вчера имаме и нов секретар на съвета, който ще координира и прави протоколите. Голяма част от информацията на службите беше близка, но имаше и различни неща, което означава, че източниците са различни и можем да вземем препоръки. Ще използваме съвета и няма да може някой да си взема решения просто, защото така се е събудил, обеща премиерът.

Външната министърка Теодора Генчовска заяви, че в случай на ескалация на напрежението страната ни има готовност да допусне засилване на натовски войски на територията ни с цел защита.

"От руска страна няма деескалация, а напритив повиишаване на риска. Това налага предприемане на мерки в НАТО и ЕС", каза още тя.