Спират уличното осветление в селата в Добричка община през нощта

https://www.24chasa.bg/region/article/10732970 www.24chasa.bg
В община Добричка, която обхваща 68 села, е въведен режим на работа на уличното осветление. СНИМКА: Архив

В община Добричка, която обхваща 68 села, е въведен режим на работа на уличното осветление. От 23.30 ч. до 04 ч. то ще бъде изключено от 24 януари. „Електротехниците вече пренастройват на икономичен режим часовниците в 51 села. Миналата година са проведени две обществени поръчки за доставка на електрическа енергия, но заради динамиката на цените не се стигна до подписване на договор с доставчик на енергия на свободния пазар. От 1 юли община Добричка се снабдява с електроенергия от „Енерго про Продажби“, в качеството му на доставчик на последна инстанция” – каза кметът Соня Георгиева.

Тя изрази надежда, че общините ще срещнат разбиране и ще получат финансова подкрепа от държавата. „Повече са и средствата за еленергия за училища, социални заведения, детски градини и др” – добави кметът.

На заседание на Общинския съвет Георгиева представи справка за потребената електроенергия за второто шестмесечие на 2021 г..”Средствата за електроенергия са нараснали средно със 113% сравнение със същия период на предходната година” – заяви тя.

Общо за посочения период платените от общината средства за електроенергия са почти 400 000 лева, при 187 200 лева година по-рано. Най-голяма част от сумата – над 234 000, са разходите за улично осветление.