Проверяват дистанционна работа, ако работещият подаде сигнал

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733074 www.24chasa.bg
Дистанционна работа СНИМКА: PIXABAY

Условията на дистанционна работа ще бъдат проверявани, ако работещият подаде сигнал. Това обяви Елена Аврамова, директор на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", по време на заседанието на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Целта на проверките на условията на труд от дистанция е да бъдат гарантирани правата на работещите, добави Аврамова. Проверките ще се извършват в работното време на служителя или работника, ще бъдат с негово съгласие и по негов сигнал.

В предстоящите проверки ще се обърне внимание на работодатели, за които са получени сигнали сега, както и в предходен период, каза още Аврамова. От работодателите ще се изисква справка колко от служителите работят в дистанционен режим, ще се правят справки има ли работещи от разстояние непълнолетни лица, ще се изисква справка за продължителността на работното време и условията на труд, допълни тя. По думите й обект на проверки ще бъде наличието на трудов договор със съответните реквизити, предвидени за работа от разстояние, с разписани всички отношения, засягащи условията за работното, техническото и всякакъв вид оборудване, начините на поддръжка и др.

В отговор на въпрос за евентуално възникване на трудова злополука на работещ от разстояние Аврамова каза, че най-напред ще се изясняват причините за злополуката и настъпилата увреда и след това ще се изготвя становище дали тя е трудова или не.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев посочи, че предстоящите проверки са фокусирани върху спазването на трудовото законодателство - съответствие с работното време, заплащането на извънредния труд и др., така че работникът да бъде възможно най-добре защитен. По думите му има нужда да се засили контролът по отношение на спазването на трудовите права на работещите.

През 2020 г. в инспекцията са постъпили 11 сигнала и 27 запитвания, а през 2021 г. сигналите са били 27, а запитванията - 481, посочи още Аврамова. По думите й сигналите са били заради проблеми с работното време, обезпечаването на почивки, заплащането на извънреден труд и др. Имало е и сигнали за това, че работодатели са искали от служителите си в почивни дни да участват в интерактивни срещи, добави Аврамова.