Разполагаме един батальон у нас, който да е готов при ескалация НАТО-Русия (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733077 www.24chasa.bg
Един батальон от около 1000 души наши войници ще бъде разположен у нас със задача да засили тренировките си и да се включи в учения на НАТО, съобщи Янев пред депутатите. Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Един батальон от около 1000 души наши войници ще бъде разположен у нас със задача да засили тренировките си и да се включи в учения на НАТО предвид ексалацията на напрежението между алианса и Русия.

Това стана ясно от изказване на военния министър Стефан Янев пред депутатите.

Говорим за мерки, които страната ни като член на НАТО е в състояние и има желание да вземе - да се продължат дипломатическите усилия да се предотврати конфликт и да се направи необходимото в съзвучие със съществуващите вече мерки. На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг - засилено предно и адаптирано предно присъствие - последното за дръжавите от Черно море, а предното присъствие за Балтийските държави и Полша. След последното развитие на кризата, военното командване на НАТО и върховният главнокомандващ е дал задача да се търсят нови военни мерки, каза той. И обясни, че се обсъжда и у нас, и в Румъния, Славакия и Унгария да се приложи предно присъствие.

Част от мерките от този план пък предвиждали именно разполагането на една сухопътна група или на въпросния батальон. Той обаче щял да стои на наша територия и няма да се изпраща в чужбина. Можело обаче да прави съвместни учения с други държави, тъй като у нас липсвали нужните способности.

Въпреки многото розови оценки, съществуващите дефицити във въоръжените сили са от несистемен подход и финансиране през годините, коментира Янев. Той даде два примера за неефективно разходване на бюджета - според него процедурите на отделни проекти били такива, че е по-вероятно в рамките на годината да не може да се изхарчат парите и армията да се снабди с необходимото.

Ние сме на положение, в което системата за отбрана не е достатъчно ефективна и няма предвидим и предсказуем подход за модернизация, каза Янев.

Военни действия не бива и според нас няма да има. Всичко, което според нас се случва е демонстражия на военна сила и зони на влияние, коментира Джейхан Ибрямов от ДПС. Той настоя, че това трябва да се решава с дипломация.

Категорично сме против воденето на хибридна или каквато и да е било война, продължи той.

Какви ще са праметрите на действия, въоръжаване и управление на силите, които ще бъдат дислоцирани у нас?, запита Ибрямов.

Решенията не трябва да пречат на дипломатическите усилия, а да ги подпомагат, отвърна му Янев.

Не предстоят военни действия или конфликт на българска територия, или такива, в които наши войници да участват. На българска територия ще се разполагат български войски, увери за пореден път министърът.

Може ли да гарантирате, че нито един български военнослужещ няма да вземе участие в пряк военен конфликт в Украйна?, запита Атанас Зафиров от БСП.

Да, категорично. Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна или друга страна, без да има решение в тази зала, отвърна Янев. 

Военният министър отново настоя, че армията е недофинансирана, макар да се субсидира от две пера - на военния бюджет и на централния. И критикува подготвящия се бюджет 2022, в който депутатите щели да видят, че и двете пера са равни.