Джонсън отказва да подаде оставка заради партитата по време на локдаун

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733245 www.24chasa.bg
Борис Джонсън Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли днес призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън, който спечели на изборите през 2019 г. най-голямото мнозинство за Консервативната си партия от повече от 30 години, се подготвя за публикуването на заключенията от официално разследване на твърдения, че е имало множество алкохолни партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауните. Той каза пред парламента, че не е нарушавал правилата.

Все още не е ясно, кога точно ще бъдат публикувани заключенията от разследването на висшата служителка на правителствената канцелария Сю Грей особено след като полицията започна свое собствено разследване.

Попитан от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, дали етичният кодекс на министрите, където е записано, че министрите, които съзнателно са заблудили парламента, трябва да подадат оставка, важи и за него, Джонсън отговори: "Разбира се."

"Ако е заблудил парламента, той трябва да подаде оставка", каза Стармър и попита: "Ще си подадете ли оставката?"

"Не", отговори кратко Джонсън.

Британският премиер каза, че не може да говори за разследванията на въпросните партита. Джонсън добави, че правителството му е съсредоточено върху стимулирането на икономическия растеж и поемането на лидерска роля в отговора на Запада на кризата около Украйна.