Лични лекари от Шумен искат по-строги противоепидемични мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733355 www.24chasa.bg
Исканията на лекарите са споделени на среща, инициирана след заседание но Общинския кризисен щаб Снимка: Pixabay

Повече обекти, в които да се влиза със зелен сертификат, и повече от препоръчително да бъдат ваксинирани учители, социални работници, полицаи и служители в хранителни магазини.

Това поискаха около 25 общопрактикуващи лекари от Шумен, които настояват за по-строги противоепидемични мерки. Исканията им са споделени на среща, инициирана след заседание но Общинския кризисен щаб, насочена основно към стимулиране на процеса на ваксиниране, съобщи пред журналисти зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, предаде БТА.

Тя отбеляза, че жителите на общината сега се ваксинират най-вече с втори и бустерни дози. "Хората явно все още не са убедени, че е по-добре да имат ваксина, отколкото да карат тежко заболяването. Ще премине и тази инфекция, но е много важно как ще премине. Дали ще се лекуваме в къщи, дали два дни ще ни боли гърлото и ще се почувстваме по-добре, или ще се наложи хоспитализация в болница", каза д-р Маркова.

Друг споделен проблем от една трета от общопрактикуващите лекари, които са присъствали на срещата е, че много от техните пациенти трудно са убеждавани от предимствата да имат ваксина, тъй като питали дали да се ваксинират, след като вече имали мнение, че не желаят. Като проблем е отчетено, че се отделя много внимание на антиваксърски изяви и на говорене против ваксините в много медии. "От лекарите разбрах също, че няма или се намират трудно в аптеките инсулинови игли и спринцовки", допълни Маркова.

Общо 961 потребители от Шумен и селата на общината са подпомогнати към момента по проекта "Патронажна грижа плюс в община Шумен", по който се работи от края на месец ноември 2021 г. Дейностите са в две направления - почасови услуги в дома и услуги в условията на пандемия от COVID-19. Това съобщи на брифинг по-рано днес д-р Светлана Маркова. Тя уточни, че проектът е на стойност 1 147 760 лв. и се финансира от Европейския социален фонд на ЕС.