„Радио България“ с наградата „Сирак Скитник 2021“, Лили Големинова и Диана Янкулова също отличени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733495 www.24chasa.bg
Лили Големинова получава наградата си от вицепрезидента Илиана Йотова. СНИМКА: Евгени Димитров

„Радио България“ е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник 2021“, Лили Големинова получи приза за радиожурналистика, а Диана Янкулова бе отличена като златния радиоглас.

Авторитетните радионагради бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР в Деня на българското радио 25 януари с участието на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и солист Петя Панева.

„БНР сверява часовника в нашия живот. Това е институцията – единица-мярка за достоверност. Журналистите от БНР са винаги на първа линия – с достойнство и чест. А БНР има и привилегията да твори изкуство и култура,“ каза вицепрезидентът Илияна Йотова и пожела: „Продължавайте да задавате въпроси! Да бъде и пребъде БНР!“

„Оптимист съм за бъдещето на БНР, защото тук хората работят за кауза! Бъдете Радио!", каза генералният директор на БНР Милен Митев.

„Радио България“ получи Голямата награда „Сирак Скитник 2021“ – статуетка на Вежди Рашидов, за дневния чуждоезичен подкаст „България днес“ на 9 езика, който беше възстановен през изминалата година. Съдържанието се представя на английски, немски, руски, френски, испански, турски, гръцки, сръбски и албански език.

Индивидуалната награда за радиожурналистика получи Лили Големинова от Радио София. Призът е за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия.

Колективната награда за радиопроект е за поредицата „История на изкуството за деца“ на програма „Христо Ботев“.

С решение на Обществения съвет на БНР със специална Голяма награда „Сирак Скитник“ беше отличена посмъртно Галина Траянова – музикален редактор, водещ, автор на предавания, музикален продуцент, дългогодишен главен продуцент, и.д. директор на дирекция „Музикална къща БНР“. Наградата беше връчена от председателя на Обществения съвет на БНР д-р Милен Врабевски.

Призът „Златен глас“ на фондация „Надежда Дженева“, учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му – дългогодишен водещ в Българското национално радио, получи водещата на „Неделя 150“ и „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ Диана Янкулова. Тя прие статуетката на Васка Емануилова с думите: „Точно от 30 години работя в Старата къща. Втурнах се в професията с първите крачки на демокрацията. БНР е не само работно място. То е кауза. Тук никой не ти казва как да мислиш. Тук няма маловажни въпроси и забранени теми. Благодаря на екипа в радиото! Благодаря на тази много интелигентна публика, която ни държи в кондиция!“