Петков: В готовност са самолетите ни, за да приберем дипломатите си от Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733625 www.24chasa.bg
Кирил Петков направи изявление пред медиите в парламента. СНИМКА: Митьо Маринов

"В следващите няколко дни и седмици няма повод да се притесняваме, но както всички съюзници в НАТО следим ситуацията внимателно. Имаме готов план за прибирането на нашите дипломати от Украйна, ако видим, че рискът се покачва. В пълна готовност сме, в пълна готовност са и самолетите, които ще пратим да ги вземат. Взели сме мерки без да има критична ситуация."

Това заяви министър-председателят Кирил Петков от кулоарите на парламента. За пореден път посочи 3 приоритета по напрежението между НАТО и Русия:

  • България не иска военен конфликт и ще работи за деескалация на напрежението с всички дипломатически методи.
  • Българската армия да бъде водеща. Рамковата държава ще бъде България, тоест бойният батальон ще бъде под българско командване.
  • Фокусиране на бюджетни средства в дефицитите на българската армия.

Въпросният батальон може да бъде сформиран едва през април-май, уточни Петков.

Той подчерта, че до този момент няма изпратени бойни кораби в Черно море. Единственият факт са самолети, които прелитат над страната ни, но те са част от засиления въздушен полицейски патрул - т.нар. еър полисинг.

"Омикрон до този момент е под контрол. Управлението на здравната криза за сега работи добре. Ако бяхме работили със стария модел трябваше всичко да е затворено сега. Моделът с интензивните легла ни даде възможност да управляваме кризата с минимални щети върху икономиката", каза още Кирил Петков.

Посочи, че през началото на февруари сметките на ток и газ ще са по-ниски, заради компенсациите от декември и януари ще влязат в тези сметки. "Бизнесът ще получи глъдка въздух, както и битовите потребители на газ", допълни той.