Голяма част от заразените с Омикрон в Англия вече са боледували от COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/10733937 www.24chasa.bg
Новият вариант на коронавируса Омикрон. Снимка: Пиксабей

Две трети от заразените с Омикрон в Англия вече са боледували от COVID-19. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от изследване, в което са тествани хиляди доброволци, предаде БТА.

Изследването React ще продължи, за да бъде установено колко са наистина заразените отново, но резултатите разкриват групите, податливи на повторно инфектиране. Това са медицинските работници и домакинствата с много хора, живеещи под един покрив.

Повече от два милиона души са обхванати в изследването, като са направени 100 000 PCR теста. От тях положителни са били 4000 - най-висок брой от началото на пандемията. При секвениране на част от тях се оказало, че на практика всички са с Омикрон.

Резултатите са за първите две седмици от 2022 г. Още не е известно каква част от участниците с положителен резултат са били напълно ваксинирани. Две инжекции осигуряват малка защита срещу заразяване с варианта Омикрон, макар и да предпазват сравнително добре от тежко боледуване.

Във Великобритания се поставят ускорено бустерни дози, за да бъде подсилена защитата на хората.

Цели 65 процента от заразените доброволци са казали, че вече са давали положителен резултат на тест за новия коронавирус.

Възможно е в някои случаи PCR тестовете да регистрират стари следи от вируса.

Според други оценки един от десет случая с Омикрон е възможно повторно заразяване.

Случаите на заразяване с новия коронавирус намаляват, но броят им остава висок, особено сред децата и тийнейджърите, показват също резултатите от изследването React.

Изследването не е обхванало други райони от Великобритания.